Arbetslösheten minskar generellt i Stockholms Stad vilket är välkommet, men de som står längst ifrån jobbmarknaden halkar efter. Arbetslösheten för de som varit inskrivna längre än två år uppgår nu till knappt 10 000 personer i staden, en ökning med 10 procent jämfört med förra sommaren. Hälften är födda utanför Europa, allt enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Paradoxalt nog ökar antalet lediga jobb explosionsartat. I staden finns 34 000 lediga jobb att söka. Efterfrågan i branscher som drabbades hårt av pandemin har fått en revansch. Restaurang-, hotell- och servicenäringar söker personal.

Har fallit platt

Arbetsmarknadspolitiken är statligt finansierad och organiserad. Regeringens paradreformer som supersubventionerade traineejobb, extratjänster och moderna beredskapsarbeten har fallit platt.

Ansvaret för den växande långtidsarbetslösheten faller på den S-ledda regeringen. Situationen ser likadan ut över hela landet: trots en ökad efterfrågan på medarbetare så cementeras långtidsarbetslösheten.

Mot sämre tider

Sverige och Stockholm går mot allt att döma mot sämre tider. De ökande energipriserna leder till ökad inflation, som i sin tur leder till höjda räntor. Investeringar riskerar att bromsa in. Jobbchanserna försvagas därmed för de svagaste på arbetsmarknaden.

Regeringen har slarvat bort de goda åren och satsat sitt politiska kapital på höjda bidrag istället för en proaktiv företagarpolitik. Enbart höjningarna av A-kassan förväntas ge 40 000 fler arbetslösa i riket, enligt Riksdagens utredningstjänst.

Ny riktning krävs

Nu krävs en ny riktning för den nationella jobbpolitiken:

√ Stärk arbetslinjen. Stoppa planerna på att permanenta de skyhöga bidragsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen som S går till val på. Sänk samtidigt inkomstskatten för de med lägst inkomster så att det alltid lönar sig att arbeta. Satsa mer på Nystartsjobb – en reform som utgår från företagens behov.

√ Inför bidragstak. Hushåll kan få uppemot 32 000 kronor i bidrag för att inte jobba. Det är hårresande. Inför en bidragsbegränsning. Skärp kraven på att ta lämpligt arbete.

√ Satsa på efterfrågestyrd yrkesutbildning. Satsa på yrkeshögskolor där företagen får inflytande över kursernas innehåll. Stärk kopplingen mellan skolor och näringslivet.

√ Låt bemanningsföretag få större möjlighet att verka. Se över regelverken så att bemanningsföretag får större möjligheter att agera som jobbmäklare för de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Arbetslinjen främst

Sverige behöver en kick-start i jobbpolitiken. När vi byter regering i höst måste arbetslinjen och företagarlinjen åter sättas i det främsta rummet. Det tjänar alla på.