Lägg ner Bromma flygplats, skriver Liberala ungdomsförbundet. Foto: Mikael Andersson

DEBATT: Lägg ner Bromma flygplats och bygg bostäder

Liberalerna i Stockholm driver sedan länge frågan att behålla Bromma flygplats i sin nuvarande form. Detta bör man ändra på, en gång för alla! Det skriver företrädare för Liberala Ungdomsförbundet i västra Stockholm.

  • Publicerad 16:04, 11 sep 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Alla som bor i LUF Västra Stockholms medlemsområden; Västerort, Solna och Sundbyberg vet vad Bromma flygplats innebär - oljud och miljöförstöring! Flygplatsen har under en lång tid använts som ett komplement till Arlanda, men det är inte nödvändigt längre. Arlanda har under de senaste decennierna expanderat explosionsartat - mer än nog för att täcka Bromma flygplats behov.

Under rådande pandemi har flygandet minskat kraftigt - båda flygplatsernas behov tillsammans är inte nära till att nå enbart Arlandas fulla kapacitet. Låt oss ta vara på möjligheten och stänga ner Bromma flygplats - så fort som möjligt. Återgår flygandet i framtiden till föregående nivåer eller högre kommer det inte ske över en dag, utan ta tid - kanske år. Då kan Arlanda i god takt öka sin kapacitet för att kompensera, skulle det ens behövas.

Låt oss istället omvandla Bromma flygplats till något Stockholm alltid har ett stort behov av - bostäder, kontor och parker. Det motverkar den enorma bostadsbrist och trångboddheten vi ser idag, som kommer vara ett problem även efter pandemin. Det är så man gör Stockholm mer såväl mer attraktivt för företag och invånare som staden växer sig vackrare.

Förslaget gör Stockholm inte bara renare och tystare, utan även rikare i längden. Därför uppmanar vi LUF:s moderparti, Liberalerna i Stockholm, att rösta för en nedmontering av flygplatsen. Då skulle äntligen en majoritet bli för förslaget i kommunen och Stockholm skulle ta ännu ett steg mot att bli en modernare storstad. Låt oss lägga ned den, en gång för alla!