Klassisk biograf. SF Bio har meddelat att Park stänger i höst. Foto: Erik Simander

DEBATT: L: Låt inte Park sluta som lagerlokal

Rasmus Jonlund (L) vill inte att Park slutar som gamla biografen Draken på Kungsholmen. Samtidigt menar han att den höjda biomomsen är en av anledningarna till Parks nedläggning.

  • Publicerad 14:59, 10 feb 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Park på Sturegatan ska stänga. Det är sorgligt för alla som älskar bio, vackra hus och levande kulturhistoria. En del av Stockholms historia går i graven. Film och bio har under hundra år varit en viktig del av stockholmarnas liv, en del av det som gett staden dess puls – och färg.

LÄS ÄVEN: Anrik biograf tvingas stänga

Park som lokal kommer säkerligen bestå, liksom dess neonskylt, men med nytt innehåll. Det är bättre än inget. Men kulturhistorien ligger inte bara i husen och byggnadsdetaljerna, utan i verksamheten: kontinuiteten till biobesökare som upplevt glädje, sorg och drama sedan 1941.

LÄS ÄVEN: Efter nedläggningen – det kan ta plats i biografen Parks lokaler

Ett skäl till att Park stänger är den höjda biomomsen. Vilka biografer som finns eller försvinner är inget politiskt beslut, men politiken kan underlätta eller försvåra. Biomomsen är ett exempel på det senare. Vi liberaler vill att Sverige får en filmpolitik som främjar inte bara filmskapande utan också visning av film. 

Bio är långtifrån omodernt. Projektet för ”vuxenbion” Capitol på S:t Eriksgatan som drog in stora summor i s k crowdfounding, visar på stockholmarnas intresse. 

Kulturhistoriskt är det en stor förlust att Park försvinner som bio. Det viktiga nu är att denna unika vackra lokal kan förbli öppen för stockholmarna, med någon slags publik verksamhet. Skräcken vore ett öde som Drakens, på Kungsholmen. En framtid som lagerlokal. Så illa ska det inte behöva gå.

Rasmus Jonlund (L)vice ordförande kulturnämnden