Den blågröna majoritetens bostadspolitik slår hårdast mot de grupper som är i störst behov av stadens stöd, skriver Alexandra Mattsson Åkerström (V) och Björn Häll Kellerman (V). Foto: Pressbild/Maurits Otterloo/Mostphotos

Debatt: Ingen ska tvingas flytta från Stockholm på grund av funktionsnedsättning

Nu har vi inte tid att vänta längre. Om inte staden planerar för och börjar bygga anpassade bostäder nu kommer hundratals personer med funktionsnedsättning att stå utan boende i Stockholm om några år, skriver två vänsterpartister i Stockholms socialnämnd.

  • Publicerad 06:15, 27 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi vill också se till att de anpassade bostäder som byggs får rimliga hyror.

Trots att det larmats i flera år om att det byggs för få bostäder med särskild service så finns ingen plan för hur Stockholms stad ska få fram så många boenden som kommer att behövas i framtiden.

Nyligen antog socialnämnden i Stockholms stad Boendeplan 2022-2031 för bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Boendeplanen är baserad på prognoser gjorda av Sweco som visar hur stort behovet av anpassade bostäder väntas vara om knappt tio år i Stockholm.

De senaste åren har boendeplanen visat att de planerade bostäderna inte täcker behoven under kommande år, vilket är väldigt oroande.

Katastrofalt planerat

Beräkningarna visar att det kommer saknas ca 340 lägenheter med särskild service år 2031, vilket innebär att hundratals personer som har en funktionsnedsättning som gör att de behöver ett anpassat boende kan tvingas flytta från Stockholm i framtiden. Det är katastrofalt planerat.

Och det går tyvärr i linje med den blågröna majoritetens övriga bostadspolitik som inneburit ombildningar, utförsäljningar och stoppade byggplaner. Den typen av bostadspolitik slår givetvis hårdast mot de grupper som är i störst behov av stadens stöd. Bostäder ska finnas för människor oavsett vilka behov de har eller i vilket skede av livet de befinner sig i, men så ser det inte ut idag.

Bara ett fåtal har råd

Vi i Vänsterpartiet vill skapa fler tillgängliga och anpassade bostäder och boenden i Stockholm, både i befintliga fastigheter och i nyproduktion, och vi vill göra det nu. Vi vill också se till att de anpassade bostäder som byggs får rimliga hyror, eftersom många av de nya boenden som byggs får så höga hyror att bara ett fåtal har råd att bo där.

Ingen ska tvingas flytta ifrån Stockholm på grund av sin funktionsnedsättning eller ekonomi.