VALLÖFTE. Första vagnen i varje tåg ska bemannas av ordningsvakter under kvällar och helger. Resenärer ska veta att personal finns som kan agera och ingripa vid behov, skriver SD. Foto: Mostphotos/Pressbilder

Debatt: Inför trygghetsvagnar på SL-tågen

Ett av våra viktigaste vallöften är att införa trygghetsvagnar inom tunnelbana och pendeltåg. Första vagnen i varje tåg ska bemannas av ordningsvakter under kvällar och helger för de resenärer som känner sig otrygga, skriver SD-politikerna Mschiwoj Swigon och Gabriel Kroon.

  • Publicerad 06:15, 24 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Förslaget kommer att innebära över 100 nya ordningsvakter i tunnelbanan under kvällar och helger.

Otryggheten ökar och många utsätts för trakasserier eller hot på väg till och från jobbet och andra aktiviteter i anslutning till eller i kollektivtrafiken. Sverigedemokraterna vill satsa på trygghetsvagnar där alla kan känna sig trygga oavsett när och var de åker. 

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm, har lagt fram ett förslag om att snabbutbilda nya tunnelbanepoliser. Vi är positiva till tunnelbanepoliser men det måste ske i rätt ordning. Varningar har kommit om de många oerfarna polis­aspiranterna och en ytterligare snabbutbildning kan få ödesdigra konsekvenser.

Agera och ingripa

Ett av våra viktigaste vallöften är att införa trygghetsvagnar inom tunnelbana och pendeltåg. Första vagnen i varje tåg ska bemannas av ordningsvakter under kvällar och helger för de resenärer som känner sig otrygga. Resenärer ska veta att trygghet råder och att personal finns som kan agera och ingripa vid behov. Trygghetscentralen som trafikförvaltningen driver har redan ansvaret för de nuvarande ordningsvakterna och kamerorna.

Att ha ordningsvakter på varje tunnelbanetåg vid oroliga tider gör att de snabb­are kan rycka ut och nå fram till dem som ringer eller chattar om otrygghet. I dag är det allt fler som ringer till trygghetscentralen på grund av ensamhet och otrygghet.

100 nya ordningsvakter

Förslaget kommer att innebära över 100 nya ordningsvakter i tunnelbanan under kvällar och helger vilket skapar trygghet och säkerhet för oroliga och ensamma resenärer, från station till station. Denna satsning kan beslutas om och finnas på plats mycket snabbare än specialutbildade poliser. Åtgärden går att införa omedelbart vilket ger en ökad trygghet när vi behöver den som mest.

Det behövs såklart även fler satsningar på tryggheten från nationellt håll. Regeringen har visat sig inkapabla till att åtgärda dessa behov och därför har både kommuner och regioner behövt se till den omedelbara säkerheten och tryggheten genom att anlita allt fler väktare och ordningsvakter för att kompensera för bristen på polisiär närvaro.

Måste öka omedelbart

Det är ett stort misslyckande men samtidigt finns det i dagsläget inte många alternativ. En förstärkning av polisen och att få ut dessa på gatorna kommer att ta flera år. Men samtidigt måste tryggheten och säkerheten för resenärerna inom SL öka omedelbart.