Socialdemokraterna vill att det ska vara billigare att resa utanför rusningstid för att förhindra smittspridning. Foto: Mostphotos

Debatt: Inför lågpriskort för att styra resandet utanför rusningstid

Skolstarten i Stockholm kan komma att kräva liv om vi inte agerar nu. Det skriver socialdemokraterna, som vill se senarelagd skolstart och lågtrafikkort för att minska smittspridningen under pandemin.

  • Publicerad 06:15, 11 jan 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Skolstart är synonymt med trängsel, förkylningar och influensa. I år befinner vi oss även fortfarande i en nationell kris och i Stockholm befinner vi oss även i den värsta vårdkrisen som någonsin drabbat regionen. Smittspridningen ökar, iva-platserna överfylls och vårdpersonalen går i bitar.

Stockholmarna uppmanas dagligen att ta sitt ansvar och hålla avstånd. Samtidigt fylls sociala medier med bilder på packade tunnelbanor och överfyllda bussar. Människor vädjar i desperation till regeringen om att göra något för att minska trängseln, ovetandes om att det i verkligheten är den moderata regionledningen ansvarar för denna fråga. 

Begränsningar

Det finns inga planer på att inför begränsningar eller insatser för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Det har den moderata regionledningen varit tydlig med sedan länge.  

Istället för att agera har Moderaterna nämligen valt att kapitulera med förklaringen att det är omöjligt att begränsa trängseln. Vi Socialdemokraterna är av en annan uppfattning.

Inför lågtrafikkort

Vi måste agera nu. Tider av kris är inte tider för politiska poänger, därför har vi i rollen som oppositionsparti länge manat till ett enat grepp för att begränsa smittan. Tillsammans kan vi hitta lösningar för att skapa ett säkrare Stockholm.

Till exempel skulle vi kunna fördela skolstarten för att minimera risken för trängsel, inför lågtrafikkort för att ge ekonomiska incitament att resa utan för rusningstid samt förbättra informationen och miljön för resenärer.

Stockholmare betalar idag närmare 1000 kr i månaden för att kunna resa till arbeten och utbildningar som inte kan utföras hemifrån. Stockholmare som ser till att vårt samhälle håller ihop och som har rätt till att i största möjliga mån få resa säkert och utan trängsel. 

Inför skydd

Det råder ingen tvekan om vad som kommer ske om det inte införs restriktioner och möjlighet till säkert resande. Vårdbelastningen kommer fortsätta skena, människor skulle kunna mista sina närstående och samhällskrisen blir ännu djupare. Därför måste vi göra allt i vår politiska och etiska makt för att införa skydd.

Moderaterna i Region Stockholm måste nu tillsammans med sin koalition omedelbart börja se över vilka möjligheter till fler åtgärder som kan komma på plats inför våren. Det borde inte vara en fråga om partipolitik. Vi kan inte kapitulera inför de tillfälliga flaskhalsarna i trafiken. Vi behöver arbeta fram nya politiska förslag för att stoppa trängseln. Fortsätta vänd på varje sten i kampen mot pandemin.

Senarelägg skolstart

I ett första steg vill vi därför uppmana Moderaterna som styr i StorSthlm och Region Stockholm att påbörja ett nytt arbete med att senarelägga skolstarter för både högstadie- och gymnasieelever i hela Stockholms län så att detta är förberett inför att undervisning på plats kan återinföras säkert. Låt oss tillsammans arbeta för att undvika trängselsituationer på väg till och från skolorna.

Tar vi ansvar kan vi rädda liv.