Att man kan arbeta ett helt yrkesliv, vara ansvarsfull och skötsam – och ändå stå skyddslös i sin ålderdom. Är det verkligen möjligt? Idag lever 30 000 svenska pensionärer i fattigdom enligt siffror från SCB. Och allt fler gamla bor på gatan. För tre år sedan, då Socialstyrelsen senast räknade, var 1 800 pensionärer hemlösa i Sverige. Julen 2020 står dessa äldre inte bara inför ensamhet och armod, de är också skyddslösa inför smittsituationen.

Det finns idag äldre som inte har en krona kvar efter att de betalt sina räkningar, och inte har råd att äta sig mätta. Det finns äldre som förlorat sin livskamrat genom dödsfall eller separation, och som i och med detta också förlorat sin bostad. En del sover i hissar, i våra trappuppgångar eller under broar.

Helt ensamma

Det finns också äldre som trots ett långt och aktivt liv i vårt samhälle står helt ensamma. De har inga barn som besöker dem, ingen partner att krama om och inga vänner som ringer och frågar hur de mår.

Under coronapandemin är dessa gamla extra utsatta. Ensamheten och isoleringen är värre än någonsin. För de pensionärer som lever på gatan är smittrisken stor, och möjligheten till vila och läkning liten.

I våras öppnade en fritidsgård för pensionärer i södra Stockholm. På fritidsgården erbjuds ensamma och utsatta äldre en trygg miljö där de kan tillbringa dagen. De kan äta ett mål mat, ta en dusch, prata med en vän i lugn och ro en stund. Alla är välkomna, så länge man är redlig. Behovet av detta tar ingen som helst hänsyn till pandemin.  

Fritidsgård för äldre

Fritidsgården har blivit möjlig tack vare ett antal lokala företag som har slitit hårt utan betalning på kvällar och helger. Privatpersoner har skänkt av både sin tid och sina pengar. Tillsammans har dessa krafter skapat en trygg punkt för våra fattigpensionärer. Det visar vilken kraft vi har när vi enas och jobbar gemensamt mot ett viktigt mål. Vi är många som bryr oss om våra gamla!

Fattigdom och hemlöshet kan drabba oss alla på livets höst. Det skulle kunna vara din egen morfar, farmor eller mamma som sover i en trappuppgång i natt. Och en vacker dag blir du själv gammal. Bara genom att ta hand om våra äldre kan vi skapa ett vänligt och humant samhälle.

Alla har rätt till värdigt liv

Vi måste sluta ställa grupper mot varandra – för alla har rätt till ett värdigt liv. Inget politiskt parti kan skaffa monopol på äldrefrågan, villkoren för våra äldre berör oss alla. Varför drivs inte fritidsgårdar för äldre av samhället, istället för privata initiativ? Är det rätt att våra gamla ska vara beroende av välgörenhet? Vi på Vid Din Sida tycker inte det. Men vi kommer att fortsätta ta hand om våra äldre så länge det behövs.

Coronapandemin är långt ifrån över, och snart kommer kylan. I takt med att restriktionerna ökar måste vi också öka vårt skydd av de mest utsatta.

Vi måste ställa högre krav på hur samhället tar hand om våra gamla. 30 000 fattigpensionärer och tusentals hemlösa äldre är inte värdigt ett modernt land.