Metoo mötte ett massivt stöd för fyra år sedan. Men kampen måste fortsätta politiskt, menar Liberalerna i ett debattinlägg. Foto: Mostphotos

Debatt: Hög tid att lärdomarna från metoo tar plats i Stockholms skolor

Så många som fyra av tio unga svenskar har utsatts för sexuella trakasserier någon gång. "Vi måste vända den här utvecklingen och gå från ord till handling. Därför har Liberalerna i år tagit flera initiativ till åtgärder för att bidra till att lära stadens killar och tjejer vad som är acceptabelt - och vad som inte är det", skriver Liberalerna i Stockholm i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 13 sep 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Metoo-uppropen spred sig för fyra år sedan som en stormvind över hela världen. De var efterlängtade och ledde till en viktig debatt om män som tar sig friheten att kränka kvinnor sexuellt. Nu fyra år senare är det fortfarande viktigt att frågan uppmärksammas. För faktum kvarstår att flickor och kvinnor fortfarande behöver kämpa för sin rätt att slippa bli sexuellt trakasserade i skolan, på sin arbetsplats eller på annat sätt i sin vardag.

Den senaste rapporten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles frågor visar att så många som fyra av tio unga svenskar har utsatts för sexuella trakasserier någon gång. I Stockholms stad frågar vi vartannat år alla flickor i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet om deras erfarenheter, och den senaste enkäten visar att antalet tjejer som har blivit tvingade till sex har fördubblats sedan 2016. Denna utveckling är fullständigt oacceptabel.

Vi måste vända den här utvecklingen och gå från ord till handling. Därför har Liberalerna i år tagit flera initiativ till åtgärder inom skolan och socialtjänsten, för att bidra till att lära stadens killar och tjejer vad som är acceptabelt - och vad som inte är det.  

Samlevnadsundervisningen moderniseras i skolan. De sexuella förväntningar som många unga tror att de måste leva upp till måste synliggöras och diskuteras. Vi behöver prata med våra ungdomar och problematisera bilden som många får från pornografin, och pränta in i dem hur viktigt det är med samtycke. Därför genomför Liberalerna i år en omfattande samtyckeskampanj i Stockholms skolor.

Skolan utmanar nu destruktiva och patriarkala mansnormer. Det blir alltför ofta fokus på tjejerna, när det kommer till att förändra synen på kroppslig integritet. Men vi behöver lägga mycket mer krut på att förändra attityden hos pojkar och unga män. På många skolor i Stockholms stad jobbar vi aktivt med att lyfta fram könsnormer och värderingar som en viktig del i det våldsförebyggande arbetet. Vi vill utmana idén att män måste bevisa sin manlighet genom aggressivt och/eller dominant beteende.

Nytt samarbete med polisen för att stoppa sugardejting. På senare år har fenomenet sugardejting blivit allt vanligare. Det handlar om äldre män som betalar för umgänge med tjejer och killar. Barn så unga som 13-14 år går med i sugardejtingsajter i tron att de ska kunna få pengar eller presenter i utbyte mot att ”fika” med en äldre man. De hamnar snabbt i en beroendeställning som leder till att de utsätts för sexuella övergrepp. I det nya samarbetet med polisen mot sugardejting, som Liberalerna har tagit initiativ till, jobbar polisen och socialtjänsten tillsammans för att hitta unga tjejer och killar på nätet, som är på väg att dras in i den destruktiva sexhandeln.

I år inför vi också en satsning på kompetensutveckling inom socialtjänsten i alla stadsdelarna, för att öka medvetenheten om sugardejting hos socialsekreterarna.

Vi liberaler i Stockholms stad vill stärka flickors och kvinnors rätt till sina egna kroppar. Ungdomar gör som vuxna gör. Om ungdomar ser vuxna män kränka kvinnor, så är risken stor att unga grabbar börjar kränka sina tjejkompisar. Vi måste visa dagens ungdomar vad respekt och omtanke verkligen betyder – och varför det är viktigt.