Jag har lyssnat mycket på så kallade experter i svensk media om vilka munskydd och andningsskydd som ska användas under covid-19 pandemin. De som rekommenderas att användas av dessa experter är sorgligt nog enbart enkla kirurgiska munskydd. Dessa skyddar framförallt bärarens omgivning om bäraren bär på asymptomatisk smitta eller begynnande svaga symptom. Men kirurgiskt munskydd är inte till för att skydda bäraren från smitta. Och i och med att vi inte har en lagstiftning som gör munskyddsbärande obligatoriskt krävs nu rekommendationer och råd från Region Stockholm där vikten framhålls av att använda skydd som både skyddar användaren och användarens omgivning samtidigt.

Koreanska munskydd

Då krävs FFP2-klassade andningsskydd eller motsvarande standard. Själv använder jag koreanska andningsskydd av skyddsklass KF94 vilket motsvarar FFP2. Till skillnad från FFP2 som ofta köps in från Kina (och då kallas KN95) har dessa KF94 inte ventil (som inte skyddar omgivningen) och är ergonomiskt anpassade efter ansiktet så att läppar och näsa inte har kontakt med andningsskyddet. Och de sluter helt tätt samt kan regleras så att de sitter tätt med hjälp av snörningsanordning. KF94 är relativt billiga engångsskydd och kan kosta mindre än 5 kronor stycket och då garanteras det att de är godkända av koreanska myndigheter som även rekommenderar KF94 i vårdkontakt med patienter med misstänkt Sars-Cov-2 infektion. KF94 sitter till skillnad från kirurgiska munskydd både bekvämt och stabilt vilket innebär att brukaren inte känner behov av att behöva justera andningsskyddet eller peta på det medan man använder det. De elektrostatiska filtren i dessa andningsskydd fångar effektivt upp 94% av partiklar och aerosoler i storleken 0,4 micrometer som kan innehålla virus och håller dem kvar i filtret. Partiklar som är över eller under 0,4 micrometer fångas ännu mer effektivt upp av KF94-certifierade masker.

Hög tid

Eftersom antalet smittade ökar så kraftigt nu är det hög tid att Region Stockholm börjar rekommendera invånarna att skydda näsa och mun i trånga miljöer som ej kan undvikas. Till och med statsepidemiolog Anders Tegnell har nu gått ut i media och sagt att munskydd kan vara bra om man vistas närmare varandra än 1-2 meter i mer än 15 minuter, vilket man gör i trånga miljöer som kollektivtrafik och butik. Och då smittan kan vara luftburen så räcker det inte att enbart hålla avstånd.

Tyvärr som det ser ut nu kan vi inte tvinga folk att bära munskydd. Därför bör de som vill skydda sig själva rekommenderas att använda andningsskydd av skyddsklass FFP2 / KF94 utan ventil i kollektivtrafik och butik då dessa faktiskt är till för att skydda både användaren och omgivningen. Själv skulle jag även vilja se starka rekommendationer om att dessa ska användas även i trånga utrymmen som hissar. 

Hellre maskup

Hellre maskup än ökad smitta och lockdown. 

Nu är det dags att myndigheter i Stockholm verkligen gör skillnad, tar ansvar och går ut med rekommendationer att invånarna ska täcka näsa och mun i situationer med trängsel och risk för luftburen smitta.