Samtidigt som studenter i Stockholm saknar bostad står tiotusentals kvadratmeter av attraktivt belägna regionfastigheter tomma nära lärosätena, skriver Carl-Johan Schiller (KD) och Jonatan Hedin (KD). Foto: Leif Oldenburg/Pressbild

DEBATT: Här kan vi snabbt få fram fler studentlägenheter

Bristen på studentbostäder gör det svårt för studenter att söka sig till Stockholm. En möjlighet att snabbt göra något åt situationen finns i de 70 000–100 000 tomställda kvadratmeter som väntar på ny detaljplan i Gamla Karolinska sjukhuset, skriver KD-politikerna Carl-Johan Schiller och Jonatan Hedin.

  • Publicerad 12:15, 22 aug 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det finns goda exempel på hur vakanta byggnader utnyttjats som studentbostäder med större eller mindre anpassningar.

Stockholm har några av landets mest populära universitet och högskolor, men bristen på studentbostäder gör det svårt för studenterna att söka sig hit. Det är ohållbart att Stockholm inte kan erbjuda studentbostäder till de som flyttar hit för studier. Samtidigt står tiotusentals kvadratmeter av attraktivt belägna regionfastigheter tomma nära lärosätena.

Bristen på tillgänglighet på studentbostäder, i förhållande till efterfrågan har länge varit ett konstaterat faktum i huvudstaden. Enligt studentbostadsföretagen är väntetiderna för ett studentkorridorrum närmare ett halvår, och för studentlägenheter behöver man vänta i två år.

Orimliga hyror

Studenters studiefokus blir lidande som ett resultat av bostadsstress från avsaknaden av studentbostad. I väntan hänvisas nya studenter till andrahandsmarknaden, med orimligt höga hyror och korta uppsägningstider. Snitthyran i Stockholm för en etta på andrahandsmarknaden ligger på runt 8000 kronor.

Debatt: Studenter har inte råd med de nybyggda studentlägenheterna

Att producera nya studentbostäder med omtanke om kringliggande miljö och med respekt för stadsbilden kommer att ta tid. En möjlighet att snabbt göra något åt situationen finns i de 70 000–100 000 tomställda kvadratmeteryta i Gamla Karolinska sjukhusets lokaler, som bland annat väntar på ny detaljplan.

Nära till nöjen

Närheten till Karolinska Institutet är uppenbar, men tillgången till kollektivtrafiken gör att man har mindre än 20 minuter in till T-centralen. Därifrån är man nära ihopkopplad till andra universitet, eventuella extrajobb och alla nöjen staden har att erbjuda.

Enligt Boverket får avsteg från de krav som ställs på nya bostäder göras när man omvandlar befintliga lokaler till bostäder. Det finns goda exempel på hur vakanta byggnader utnyttjats som studentbostäder med större eller mindre anpassningar.

Renoverades upp

I Göteborg byggde man under 90-talet om ett gammalt vattentorn till centralt baserade studentbostäder. Även här i Stockholmsregionen har detta tidigare gjorts. På Kungsholmen behövde man 2008 stänga ner Sankt Görans gymnasieskola på grund av dålig ventilation.

Idag har skolan renoverats upp, och består nu av 235 studentlägenheter. Ombyggnationen blev även nominerad till årets stockholmbyggnad 2018. Språkskrapan centralt i Göteborg inhyser nu boende studenter.

Utreda vidare

För oss Kristdemokrater är både studenternas bostadssituation och förvaltarskap om skattepengar, viktiga anledningar till att gå vidare och utreda hur många studentbostäder som kan inredas i Gamla Karolinskas byggnader.