Står stilla. Inget händer med den föreslagna gång- och cykelbron till Junibacken, menar Jan Valeskog (S), som ser detta som en bild över hela det borgerliga styret i Stadshuset.

Debatt: "Handlingsförlamning har drabbat majoriteten."

Aldrig har så många gjort så lite under så lång tid. Byggandet har i stort sett helt avstannat och allt större handlingsförlamning präglar det Moderatledda styret. Det menar den socialdemokratiska oppositionen med oppositionsrådet Jan Valeskog i spetsen.

  • Publicerad 07:15, 8 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stora och viktiga investeringar skjuts nu upp eller göms undan. Byggandet har i stort sett helt avstannat och allt större handlingsförlamning präglar det Moderatledda styret som består av de borgerliga partierna och Miljöpartiet.

Det är såklart tråkigt, men framförallt dåligt för stadens utveckling. Att partierna inte kan komma överens, och därför väljer att knappt göra någonting, borde inte drabba vanliga stockholmare.

Det finns så många exempel att välja på att det är svårt att sålla. Men jag tänkte lyfta ett mindre projekt men ett projekt som rymmer en större beskrivning av precis hur illa det är med tempot idag. Nämligen förslaget att bygga en gång- och cykelbro från Strandvägen till Junibacken på Djurgården.

Under förra mandatperioden gav vi tillsammans med övriga partier i majoriteten exploateringskontoret i uppdrag att påbörja arbetet med den. Sedan blev det val och som med nästan allting annat i den här staden efter valet så stannade processen helt upp. Arbetet hade påbörjats men avslutades efter valet. Inte heller trafikkontoret arbetar med frågan idag.

Under förra mandatperioden, när de satt i opposition, så uttryckte flera Moderater stöd för projektet. Nu är det tyst. Arbetet är nedlagt, politikerna visslar, tittar upp i luften och låtsas som det regnar.

Jag vet att Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) har påtalat för det nya styret hur viktig bron är, inte minst givet hur många attraktioner som finns på ön – en av stadens största turistdestinationer. KDF menar att bron förenklar möjligheterna att ta sig över till fots eller med cykel på ett mer trafiksäkert sätt än idag. Den skulle också minska belastningen och trafikarbetet vid den trånga Djurgårdsbron.

Att öka tillgängligheten till Djurgården skulle ha en kraftig positiv effekt för alla de attraktioner som ligger där, Skansen, Gröna Lund alla museer. Det skapar jobb och bra förutsättningar för företagen. Detta vet såklart majoriteten, men ändå görs absolut ingenting.

Låt mig därför ge några tips som kanske kan sätta fart på arbetet. Varför inte låta kostnaderna för bron delfinansieras via länsstyrelsen och de investeringsmedel som finns för Nationalstadsparken? Även KDF och flera av attraktionerna som finns på Djurgården kan kanske bidra?

Men först måste vi få svar på en fråga: Är projektet helt nedlagt? Om inte, varför händer det ingenting?

I det här fallet att vi har fem partier som tycker så olika om nästan allt att absolut ingenting händer. Vi är på väg mot fyra förlorade år. Det är på ren svenska bedrövligt.