Underlätta. SD vill se att det görs lättnader för p-avgifter och trängselskatter. Foto: Stockholms stad/Sacharias Källdén

DEBATT: Gör det lättare att ta bilen under krisen

Sverigedemokraterna vill se lättnader för p-avgifter och trängselskatt under coronakrisen.

  • Publicerad 13:59, 8 apr 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det ska ligga i samhällets intresse att begränsa smittspridningen under en pandemi för att minska belastningen på sjukvården. Folkhälsomyndigheten har därför uppmanat de stockholmare som kan jobba hemifrån att göra det, men det är inte möjligt för alla. För dem som inte har den möjligheten står valet mellan att ta sig till jobbet eller äventyra sin försörjning.

För dem som måste ta sig till sin arbetsplats måste vi erbjuda bättre möjligheter att resa utan att behövas utsättas för smitta. Att resa kollektivt är att resa på liten yta tillsammans med andra, vilket är riskfyllt. Vittnesmålen om överfulla bussar runt om i Stockholm där folk tvingas stå som packade sillar är alarmerande. SL har en svår situation där förare måste ta ansvar genom att stanna hemma vid symtom, vilket har lett till färre avgångar.

Alla SL-resenärer har inte tillgång till bil som är det bästa färdsättet för att slippa utsättas för smitta och för att glesa ut trängseln för resterande jobbpendlare. Trängsel- och parkeringsavgifter slår dock ekonomiskt hårt mot bilisterna, särskilt nu när taxan för trängselskatt har högsäsong fram till midsommar. Under nuvarande taxa kan en bilist tvingas betala upp till 3 500 kronor i månaden för att ta sig till och från jobbet. Under de omständigheter som nu råder är så höga kostnader för dem som vill ta ansvar, oacceptabla.

"Slopa avgifter"

Vi kräver nu effektiva åtgärder från regeringen, Region Stockholm, Stockholms stad och från alla andra kommuner i regionen för att tillfälligt underlätta för bilister. Därför föreslår vi att Region Stockholms kommuner tillsammans slopar dessa avgifter så att fler kan ta bilen. Parkeringsgarage och pendlingsparkeringar bör vara helt avgiftsfria så länge pandemin har länet i sitt järngrepp.

Stockholmsregionen är Sveriges epicentrum för smittspridning. Det är problematiskt eftersom vi står för en tredjedel av rikets ekonomiska tillväxt. Genom att underlätta för bilismen i regionen underlättar vi inte bara för besparingar och finansiering av hela landets sjukvård genom färre smittade och sjuka, utan också för att den ekonomiska tillväxten inte stannar upp mer än det som är absolut oundvikligt.

Det av stor vikt att pågående infrastrukturprojekt inom kollektivtrafiken inte försenas. Goda pendlingsmöjligheter måste upprätthållas liksom strävan om att Stockholmsregionen ska förbli en attraktiv region att bo och arbeta i. Därför behöver finansieringen samt byggandet av Östlig förbindelse säkerställas för jobbpendlarnas skull men också för att trygga Stockholmsregionens tillväxt.

När Sverige står inför svåra utmaningar måste folkets välmående prioriteras. Många som i dag vill vara med och dra sitt strå i stacken för att bromsa smittspridningen kan inte göra det utan att själva drabbas, ekonomiskt eller hälsomässigt. Låt oss därför ge alla som behöver det bättre förutsättningar för att resa säkert till sitt arbete utan att behöva sätta sin egen eller andras hälsa på spel.