Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd och Anton Fendert (MP), oppositionsråd Sundbyberg. Foto: Pressbild

DEBATT: Gör det lättare att cykla till skolan

Inför skolstart vill Miljöpartiet i Region Stockholm samt Sundbybergs kommun se förbättrade möjligheter för barn och unga att välja cykeln före SL.

  • Publicerad 10:59, 14 aug 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Snart är sommarlovet slut och fler än 250 000 elever i Stockholms län ska börja ta sig till skolan igen. Det är viktigt för våra barn att skolorna är öppna i dessa tider. Inte minst för deras psykiska välmående. Samtidigt vet vi att många barn är vana att ta sig till skolan med buss och tåg. Det gillar vi så klart, men nu riskerar det att bidra till trängsel i kollektivtrafiken.

Det var ingen vanlig vår, det blir ingen vanlig höst och vi måste skapa förutsättningar för att minska smittspridningen.

Kollektivtrafiken kommer göra allt den kan för att förhindra trängsel. I våras hade SL 300 extrabussar i beredskapsläge och i höst kommer de ha lika många eller fler. De gör allt de kan, men det kommer inte att räcka. Det kommer att bli trångt om vi inte hjälps åt.

Vi vill därför uppmana de elever som kan att gå eller cykla till skolan. På så vis gör ni en viktig insats för att minska trängsel i kollektivtrafiken och för minskad smittspridning. Sedan vet vi att alla inte kan det och ni som behöver ta bussen eller tåget ska självklart göra det. 

Vi vill också uppmana kommuner och skolor att vidta åtgärder för att uppmuntra och göra det lättare för barn att gå och cykla till skolan. Det kan handla om att skapa pop-up-cykelvägar till skolor, om att skapa bilfria zoner runt skolor eller andra åtgärder som gör det enklare och tryggare för barn att ta sig för egen maskin till skolan.

Vi har sett hur storstäder i världen vidtagit tillfälliga åtgärder för att fler ska kunna gå och cykla. Det behövs här också. 

Kampen mot corona är ett maratonlopp och fler barn som rör sig är också viktigt för att vi ska orka.