Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt Initiativ i Stockholm, menar att att bibliotekens minskade öppettider kommer slå hårdast mot flickor och unga tjejer. Foto: Anna Wettergård/Casia Bromberg

DEBATT: "Ge mer resurser till biblioteken så tjejer kan få plugga i fred"

Det är också en märklig retorik att beskriva besparingar som något nödvändigt för att biblioteken ska ”kunna utformas som smart som möjligt”. Det som verkligen är smart är att ge biblioteken mer resurser så fler smarta tjejer kan få plugga i fred. Att göra sig av med smarta bibliotekarier är verkligen inte smart, skriver Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm i en slutreplik om biblioteken.

  • Publicerad 09:23, 4 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är beklagligt att Kulturborgarrådet Jonas Naddebo fortsätter blunda för verkligheten att neddragningarna på biblioteken kommer drabba flickor och unga tjejer särskilt eftersom de tar del av biblioteken i högre utsträckning. Den grönblåa majoriteten väljer att spara in på biblioteken istället för att lyssna på tjejerna som efterfrågar fler aktiviteter, tillgång till kultur och trygga rum, inte stängda biblioteksdörrar!

DEBATT: "Biblioteken ska fortsätta vara trygga och rofyllda mötesplatser"

Det är märkligt av Naddebo att beskriva dessa fackliga förhandlingar som nu tvingar biblioteken att stänga tidigare som ofrånkomliga när de i själva verket är en direkt konsekvens av de besparingar på personal som den grönblå majoriteten tvingar biblioteken till.

Det är också en märklig retorik att beskriva besparingar som något nödvändigt för att biblioteken ska ”kunna utformas som smart som möjligt”. Det som verkligen är smart är att ge biblioteken mer resurser så fler smarta tjejer kan få plugga i fred. Att göra sig av med smarta bibliotekarier är verkligen inte smart!

Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm