Uppmuntra inte föräldrar att låsa in sina tonåringar, skriver LUF Täby-Danderyd. Foto: Ulrika Lind

Debatt: ”Friheter skyddas inte med förbud”

Uppmuntra inte föräldrar att låsa in sina tonåringar. Lös problemen istället. Det anser LUF Täby-Danderyd, som ger sig in i debatten om ungdomsstök i Täby Centrum.

  • Publicerad 11:03, 21 feb 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Polisen i norrort lade nyligen upp en text på sin Facebooksida där de frågar tonårsföräldrar om de är medvetna om var deras tonåringar befinner sig på kvällarna.

Bakgrunden är att polisen anser att otryggheten i Täby Centrum ökat till följd av att många ungdomar vistas där. De poängterar även att detta främst är något som drabbar “vanliga” ungdomar.

Polisens lösning på det här problemet är att uppmana föräldrar att inte låta sina tonåringar “driva runt ute på kvällarna”. Med andra ord vill de att föräldrar ska hålla mer koll på sina barn och inte låta dessa göra som de vill.

Om det nu är så att otryggheten ökat är det självklart beklagligt och polisen tillsammans med kommunen måste självfallet lösa problemet. Lösningen kan däremot knappast vara att begränsa vanliga medborgares frihet.

Staten finns till för att försvara de friheter vi har, inte för att vid behov begränsa dem. Finns det ett problem så drabbar det i första hand medborgarna och de ska inte behöva straffas för en situation de själva är offer i.

Människors fri- och rättigheter skyddas inte genom att man begränsar dem. Vi lever väl trots allt i en rättsstat där polisen är ansvarig för att upprätthålla ordningen, inte i en polisstat där man offrar folks frihet under parollen att man beskyddar dem.

Känner polisen att de saknar resurser eller kompetens för att lösa problem får de se till att tillsammans med de ansvariga fixa det, snarare än att gå ut och uppmuntra föräldrar att låsa in sina tonåringar.

Kollektiv bestraffning är sällan lösningen, låt i stället ungdomar få vara ungdomar!

LUF Täby-Danderyd


Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!

Eller håller du inte med? Skriv en replik här.