Debatt: ”Företagare är inga fuskare”

Allt oftare slås jag av vilken konstig bild som sprids av företagare – som en fuskare med höga inkomster. Det är långt ifrån den verklighet som småföretagare lever i.

  • Publicerad 09:19, 17 feb 2017

För sju år sedan köpte vi ett företag som behövde generationsskiftas. Företaget har en anställd som under alla dessa år fått sin lön, tjänstepension och sjukvårdsförsäkring.

Det har blivit många sena kvällar och helger som fått ägnas åt att hantera problem som dyker upp. Två gånger har jag varit i hovrätten för att försöka rädda vårt företag. Familjen har satsat massor av pengar i företaget. Vi har tagit lån på vårt hus och fått ta stora lån från familjemedlemmar som ställt upp. Personlig borgen för våra företagslån har vi också behövt skriva på.

Det har varit en spännande resa med både uppgång och svackor. Under de första åren kunde jag under långa perioder inte ta ut någon lön alls för att kunna betala min anställda. Hon har ju rätt till sin lön.

Min personal är både lojal och ansvarsfull. Men det är jag som måste ta riskerna och det slutgiltiga ansvaret för att jobbet blir klart. Det är stora skillnader mellan att vara anställd och att vara företagare. En företagare har inga trygga arbetsförhållanden, fasta arbetstider eller arbetsuppgifter och rätt till tjänstepension.

Det är inte synd om mig, jag har själv valt det här livet. Men de extra kraven på mig måste kunna ge mig en rimlig ersättning. Jag blir upprörd när politiker menar att anställning och företagande ska beskattas på samma sätt. Vilken annan grupp i samhället skulle acceptera att få tusentals kronor mindre i plånboken varje månad och ändå jobba på och fortsätta ta risker?

Jag skulle verkligen vilja fråga regeringen vad de tror händer om alla vill vara anställda men det inte finns någon som är beredd att ta på sig att vara arbetsgivare.

Nej ska det byggas några företag vore det bästa att skrota förslaget att höja entreprenörsskatten.

Mattias Kranz, ordf. Företagarna Upplands-Bro Håbo


Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!

Behöver mer personal omgående

Regionen larmar: Lasarettet i Enköping och Akademiska är i stort behov av personal. Nu vädjar man till personer med relevant vårdutbildning, som lämnat yrket, att begära tjänstledigt och rycka in. –...onsdag 25/11 13:11

Brobutik i konkurs – har skulder på 235 000 kronor

De blir nya paketombud i centrum. Butiken Direkten i Bro centrum stängde hastigt under förra veckan. Nu står det klart att omfattande skulder lett fram till att bolaget bakom butiken nyligen försatts i konkurs. En rad andra aktörer i...onsdag 25/11 11:02