Debattören. Peter Wallmark (SD) och hans parti säger nej till en Apple-butik i Kungsträdgården. Foto: Sacharias Källdén / Apple

DEBATT. "En Apple-byggnad i Kungsträdgården är otänkbar"

Peter Wallmark (SD), gruppledare i Stockholms stad, välkomnar länsstyrelsens besked om Apples planerade bygge i Kungsträdgården.

  • Publicerad 10:55, 8 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Det råder inga tvivel om att den tilltänkta Apple-butiken i Kungsträdgården är ett hänsynslöst ingrepp på vår vackra stadsmiljö. Vi Sverigedemokrater välkomnar därför Länsstyrelsens ställningstagande i frågan.

Länsstyrelsen kritisk till Apples butiksplaner i Kungsträdgården

Stadsplanering och arkitektur måste vara anpassad efter människors behov. Stadsmiljöer bör därför tillgodose möjligheterna till social samvaro och närhet till naturen. En Apple byggnad i en av Stockholms vackraste stadsparker är därför enligt oss otänkbar.

Vidare anser vi att stadsplanering bör utgå från platsens och invånarnas historia, vilket är en mening som många delar. En byggnad som går stick i stäv med övrig arkitektur i närområdet skulle inte bara betraktas som opassande, den skulle även besudla Kungsträdgårdens skönhet.

Vi finner det anmärkningsvärt att många av Stockholms övriga partier är redo att göra eftergifter på vår stadsmiljö till förmån för ett enskilt jätteföretag. Platsen bör köpas tillbaka av kommunen och istället tillägnas våra invånare för rekreation, inte bebyggas med en butik som tar dubbelt så mycket yta från Stockholmarna än vad nuvarande publika byggnad gör.

Hård kritik mot Apple-butiken på stormöte

Förhoppningsvis har Länsstyrelsens och Norrmalms stadsdelsförvaltning nu satt så många käppar i hjulen för Apple och byggnationen av deras flaggskepp att projektet helt och hållet nu skrinläggs.

Stockholms äldsta park måste få förbli en symbol för den kultur som ligger till grund för hela Stockholms innerstad och inte fördärvas av en stor vit fästing med Apples logga i pannan."