Gretas Gamlingar i Bergshamra manar till protest mot Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild. Foto: Stefan Källstigen

Debatt: Du måste bli miljö- och fredsaktivist nu!

Rysslands krig mot Ukraina är barbariskt. Att vara passiv hjälper inte. Du måste bli miljö- och fredsaktivist nu, skriver Gretas Gamlingar, som samlar till demonstration vid Mynttorget den 25 mars.

  • Publicerad 06:15, 16 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Krig är den värsta formen av miljö­förstörelse.

Det är fruktansvärt det som hänt. Rysslands krig mot Ukraina är barbariskt. Hem bombas, miljoner människor tvingas på flykt, familjer splittras och de äldre lämnas kvar i husen.

Även om vi i Sverige inte behöver gömma oss i källarna, så orsakar kriget oro och rädsla.  Vi står solidariska med det ukrainska folket.

Krig är den värsta formen av miljöförstörelse. Krig skadar klimatet och allt levande. Folk dör utan mediciner, folk lider utan el och vatten och mat.

Fred och global rättvisa

Äldre människor orkar inte fly och blir kvar i en helvetes situation.

Att vara passiv nu hjälper inte. Du måste bli miljö- och fredsaktivist nu!

Vi Gretas Gamlingar i Bergshamra stöder de ungas hopp och kamp för en framtid i fred och utan beroende av fossilt bränsle och miljöförstörelse. Vi ”gamlingar” stöder strävan efter global rättvisa.

Fredagen den 25 mars kommer GG-grupper att samlas klockan 12.00 på bron vid Mynttorget för att gemensamt tåga i den demonstration, som anordnas av Fridays for Future och Greta Thunberg.

Vi är solidariska med Ukrainas folk. Ta väl hand om varandra!