Ersättning. Vänsterpartiet anser att privata vårdföretag som Kry borde förhindras att få ta del av vårdens skatteepengar. Foto: Arkivbild

Debatt: "Det är dags sätta stopp för galenskapen"

Nätläkarföretaget Kry har öppnat vårdcentral i Stockholm. Vänsterpartiet anser att företaget vilseleder app-användare för att få pengar som egentligen borde gå till lokala vårdcentraler.

  • Publicerad 07:30, 5 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vad är viktigt för dig när du söker vård? De flesta efterfrågar egentligen samma saker: En vårdcentral som ligger nära och som har tid snabbt. En läkare som tar sig tid att lyssna och som ger dig vård utifrån dina speciella förutsättningar. Att ditt recept kan förnyas snabbt och smidigt. Ibland räcker det med att träffa sin doktor digitalt, men oftast vill vi ändå få en riktig undersökning.

Nu har nätläkarföretaget Kry öppnat två vårdcentraler i centrala Stockholm, och på kort tid har 12 600 av länets invånare listat sig där genom att trycka på en knapp som visas när man öppnar Krys app. Medier har rapporterat om att många av de som loggat in med bank-id och registrerat sig hos Kry inte förstått att de valt Kry som sin vårdcentral, utan uppfattat att de gått med i en kundklubb.

"Kan leda till att vårdcentraler får stänga"

När du listar dig hos Kry förlorar din lokala vårdcentral pengar. Om tillräckligt många patienter överger vårdcentralen i området där de bor blir konsekvensen att den får säga upp personal, och i värsta fall stänga. Det blir svårare att få tid snabbt, och sannolikheten att du får träffa en läkare som känner dig minskar. Istället för att söka vård i din stadsdel måste du ta dig till köpcentret Gallerian i city, vilket kan vara svårt eller helt omöjligt om du till exempel är äldre eller har en funktionsvariation.

Kry är inte vilken vårdcentral som helst. Genom vilseledande marknadsföring har man under flera år uppmanat människor att söka vård för exempelvis förkylning, som du lika gärna kan få hjälp med på närmsta apotek. De har skrivit ut mer antibiotika än andra vårdgivare, och deras verksamhet har gjort att vårdens resurser gått till dem med lättare åkommor, inte till de svårast sjuka.
 

"Har dessutom kostat miljonbelopp"

Nätläkarbesöken har dessutom kostat miljonbelopp, då Kry efter varje appsamtal skickat en faktura till Region Stockholm. Det är pengar som hade kunnat gå till våra egna vårdcentraler. Nu har de slagit sig in på den fysiska vårdcentralsmarknaden, för där finns det också stora pengar att tjäna.
 

Vi i Vänsterpartiet vill att det blir ett slut för privata vårdföretags möjlighet att göra vinst på våra skattepengar. Som det ser ut idag har de styrande politikerna få möjligheter att förhindra att företag som Kry lurar till sig de pengar som borde gå till våra lokala vårdcentraler, och så kan vi inte ha det.

Alla de pengar som nu rullar in på Krys konton skulle kunna gå till din lokala vårdcentral, så att du och dina grannar garanteras vård snabbt och nära. Det är dags att vi sätter stopp för den här galenskapen.