Alexander Carvajal, Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse, Jens Holm (V), Ordförande riksdagens trafikutskott, Lorena Delgado Varas (V), Riksdagsledamot, Julia Salwén, Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse Foto: Pressbilder

DEBATT: "Därför är det fel att höja SL-kortet – inför avgiftsfri kollektivtrafik istället"

Det blågröna styrets beslut att höja priset är ett stort misstag som riskerar att öka bilismen i Stockholm, istället för att öka antal resenärer i kollektivtrafiken, skriver flera företrädare för Vänsterpartiet och Ung Vänster.

  • Publicerad 15:33, 15 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I Stockholms län ökar bilismen på grund av satsningar på motorvägar. Samtidigt drabbas fler och fler av en social segregering eftersom kollektivtrafiken är för dyr.Nyligen har de blågröna i Region Stockholm lagt fram ett förslag för en ny budget som bland annat rör kollektivtrafiken. Den kommer att innebära att priset för SL:s månadskort kommer höjas till 1000 kronor år 2023.

Nu höjs priset på SL-kortet igen

Miljöpartiet, som är en del av styret i Region Stockholm, hävdar ofta att prishöjningarna är nödvändiga eftersom de är en förutsättning för att kunna bygga ut kollektivtrafiken. Det stämmer dock inte. Kollektivtrafiken är en del av den offentliga sektorn och finansieras idag till hälften av skattemedel. Istället för att höja priser skulle man kunna se till att vi gemensamt finansierar utbyggnaden med våra skattepengar. På så sätt hade vi både kunnat sluta höja priserna men även få till en utbyggd kollektivtrafik. Därför ser vi att Miljöpartiets bortförklaring till avgiftshöjningen är ytterligare ett försök att komma undan deras ansvar.

Så har priset på SL-kortet höjts sedan 1971

Det finns även ett socialt perspektiv som bör vägas in. När Vänsterpartiet i Region Stockholm intervjuade ungdomar i Storstockholm blev resultatet att 9 av 10 reser mindre kollektivt av anledningen att det är för dyrt i Stockholm. Det leder till att fler väljer att stanna hemma istället för att besöka kompisar eller åka till stranden. Vi vill se att det långsiktigt inte bara handlar om att frysa prishöjningar och finansiera utbyggnaden med skatten, utan att det blir helt kostnadsfritt att resa kollektivt.

"Flera städer har avgiftsfri kollektivtrafik"

I Dunkerque, en stad i Frankrike med ungefär 100 000 invånare är det sedan 2018 gratis att resa kollektivt. 96% av de nya resenärerna var före detta bilister och de befintliga resenärerna som tidigare stressat med att leta efter sin biljett vid påstigning började istället hälsa på busschaufförerna. Det finns även fler exempel på städer med avgiftsfri kollektivtrafik. I Tallinn infördes detta 2013 och det ledde till att fler valde att åka kollektivt istället för att ta bilen, men det ledde även till att fler valde att besöka barer, biografer och restauranger, som i sin tur ledde till ökad ekonomiskt tillväxt.

"Inför avgiftsfri kollektivtrafik"

Med vänsterpolitik skulle vi kunna ha en rättvis klimatpolitik där alla har råd att göra klimatsmarta val. Med avgiftsfri kollektivtrafik kommer fler välja att åka kollektivt istället för att åka med utsläppande bilar. Det kommer leda till mindre trafik, men framförallt minskade utsläpp och bättre luftkvalitet i Stockholm.

När kollektivtrafiken är avgiftsfri finns det inget behov att ha kontrollanter och ordningsvakter som jagar personer som plankar, något som i sin tur skulle leda till en tryggare atmosfär i Stockholms kollektivtrafik. Avgiftsfri kollektivtrafik skulle finansieras via en skattehöjning på landstingsskatten på 1,39 kronor. Detta skulle innebära att de som tjänar mindre än 60 000 kr i månaden kommer ha mer pengar i plånboken om avgiftsfri kollektivtrafik införs i Stockholm.

Det blågröna styrets beslut att höja priset är ett stort misstag som riskerar att öka bilismen i Stockholm, istället för att öka antal resenärer i kollektivtrafiken. Avgiftsfri kollektivtrafik har införts i städer i Europa med mycket lyckade resultat, som tyder på att bilister väljer kollektivtrafiken framför bilen. En avgiftsfri kollektivtrafik är grundläggande för en rättvis klimatomställning och ett mer jämlikt samhälle. Klimatet kräver en rödgrön omställning!

Jens Holm (V), Ordförande riksdagens trafikutskott

Lorena Delgado Varas (V), Riksdagsledamot

Julia Salwén, Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse

Alexander Carvajal, Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse

Max Finessi Holm, Ung Vänster Storstockholms miljö- och klimatgrupp

Lovisa Jonsson, Ung Vänster Storstockholms miljö- och klimatgrupp

Nemo Langels, Ung Vänster Storstockholms miljö- och klimatgrupp

Peter Hang, Ung Vänster Västerort