Vi startade nätuppropet för flytt av sprututbytet vid S:t Görans sjukhus och missbrukarhärbärget på Fleminggatan, till mindre barn- och förskoletätt område.

Över 400 personer har skrivit på. Flera har reagerat starkt på de artiklar som följde, där politiker totalt avvisade dialog, genom att via media kategoriskt säga nej till flytt. De är våra folkvalda och en rimlig respons på ett så stort upprop borde vara att ta till sig frågan och se över möjligheterna till bättre lösning.

Polisens bild är felaktig

Bilden som polisen ger i media, att det inte finns ett förvärrat problem, är också mycket förvånande. Den stämmer inte heller med den som ges av patrullerande poliser som själva föreslog uppropet. Polisens talesman frågade sedan om vi ville delta i trygghetsvandring för att resonera om parkbelysning. Vi tackade nej eftersom vi har alltför olika syn på hur allvarligt säkerhetsproblemet är.

Den ursprungliga lokaliseringsanalysen av sprututbytet missade helt systemeffekten av koncentration av så många missbrukarfunktioner, missbrukarhärbärge och narkotikahandel i ett område som delas med barn, ungdomar, familjer, förskolor och skolor, studenter och pensionärer. Härbärgets placering är sedan länge förlegad, och bidrar till koncentrerat missbruk.

Frågan för viktig

Vi tror inte politiker i grunden tycker det är acceptabelt – eller anser sig ha mandat – att ge upp, låta tungt drogmissbruk ta över och låta stadsdelen förfalla. Vi tror inte heller polis vill att boende och föreningar själva ska behöva ta åtgärder för att skapa grundläggande säkerhet.

Frågan är alltför viktig för att inte bemötas med lyssnande. Vi har skapat Facebookgruppen DrogfrittKungsholmen där vi nu publicerar ett öppet brev, med olika förslag avsedda som början på dialog. Vi uppmanar skickliga politiker att – med helhetsperspektiv och i samråd med alla berörda intressen – skyndsamt ta itu med den farliga och ohållbara situation som skapats.