Om det blir en ny fastighetsskatt kan det drabba Brommabor hårt, menar Brommamoderat i ett debattinlägg. Foto: Mostphotos

Debatt: Dags börja planera omstarten

"Fastighetsskatt skulle ge en ökad levnadskostnad för en villaägare på över 66.000 kronor per år för en villa med ett marknadsvärde på 10 miljoner. Det är inte bara en orättvist och omoraliskt utan dessutom ett rejält hot mot återstarten, skriver Brommamoderaten Kim Nilsson i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 27 maj 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Pandemin har nu pågått i över ett år. Ett år av social distansering, eviga videomöten och liter av handsprit. Samtidigt har vi haft ett år med mer tid med familjen och hemmaprojekt. Hur mycket tid vill vi i framtiden lägga på vardagsstresse? Kommer hemmakontoren bli en permanent lösning?

Oavsett vad framtiden har att erbjuda så är det dags att börja planera för omstarten. De som har sina jobb kvar efter den här perioden kommer vara viktiga för att återstarta Sverige. Konsumtion kommer vara en förutsättning för att vi har en levande kultur och eventbransch och här har vi en viktig roll. Att ljud och ljusteknikern får nya jobb, att kostym och perukmakare kan få skapa kreationer och att den så viktiga besöksnäringen återigen kan vara motorn i jobbskapande åt så många som möjlig. Men ingenting av det här är går om inte konsumtionen kommer igång och att vi som har kan spendera pengar gör det.

Behöver bygga trygghet

En förutsättning för att det kommer ske är att vi återigen börjar röra oss ute i samhället. För att det ska ske behöver vi bygga upp tryggheten. Nu har vi varit vana vid att sitta i vår egen trygga miljö och vad väntar oss sen. Tryggheten är vår tids frihetsfråga och måste få stå främst i alla diskussioner. Vi kan inte ha en situation där var fjärde kvinna känner sig oroad att röra sig ute kvällstid. Vi kan inte ha en situation där våra ungdomar och barn rånas av jämnåriga. Det kommer inte gynna återstarten av Sverige, Stockholm, Bromma.

Nästa stora hot mot att få igång konsumtionen är de hot som nu kommer från Sveavägen 68. En återinförd fastighetsskatt, inte bara för de som bor i villor utan även för lägenhetsägare och fritidshus. En ökad levnadskostnad för en villaägare på över 66.000 kronor per år för en villa med ett marknadsvärde på 10 miljoner. Det är inte bara en orättvist och omoraliskt utan dessutom ett rejält hot mot återstarten av Sverige, Stockholm, Bromma.

Nu behövs istället satsningar för en tryggare vardag där vi kan stimulera såväl nöje som konsumtion. En framtid där vi hittar nya möjliga RUT, ROT och RIT avdrag för att bygga framgång för fler tjänstebolag. Ta bort vårt sista monopol och släppa öl och vin fritt för att ge lokalbutiken ökad försäljning. Lägg därtill en sänkt moms på nöje för att ge en rejäl injektion i hela besöksnäringen. Låt oss i Bromma vara med och driva återstarten av Sverige, Stockholm, Bromma.