Stockholms kommuner som sparar och gnetar straffas genom den så kallade Robin Hood-skatten, menar MUF. Foto: Mostphotos

Debatt: Dags att sätta stopp för pengakarusellen

Kommuner i regionen som vill minska på slöseri och få ordning på finanserna straffas av det kommunala utjämningssystemet, menar Moderata ungdomsförbundet.

  • Publicerad 07:00, 27 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det ekonomiska läget för Sveriges regioner och kommuner under den rådande pandemin är trots stora statsbidrag från finansdepartementet fortsatt spänt. Många kommunal- och regionråd måste nästan dagligen komma med nya förslag på besparingar och effektiviseringar för att kunna minska kostnaderna. Under förra veckan annonserade det moderata finansregionrådet Irene Svenonius i Stockholm att man ska försöka flytta från de nuvarande dyra lokalerna i landstingshuset till en, för skattebetalarna mindre kostsam lokal. I Danderyds kommun har man i sin tur sanerat det ekonomiska underskottet med en rejäl skattehöjning och vidare effektiviserat i den egna kommunala verksamheten, för att sedan minska skattetrycket igen.

Trots att vi inom Moderata Ungdomsförbundet ser mycket positivt på region- och kommunpolitiker som vill minska sina egna kostnader och så med minska slöseriet med skattebetalarnas pengar, ser vi tyvärr att många av dessa effektiviseringar kan visa sig vara helt förgäves. Detta beror till stor del på det kommunala utjämningssystemet som kostar kommuner som Danderyd, Lidingö, Nacka och regioner som Stockholm en förmögenhet varje år. 19 484(!) kronor fick den genomsnittlige invånaren i Danderyd betala i avgift. Man kan tro att dessa pengar sedan hamnar i glest befolkade kommuner som befinner sig i en strukturell omvandling och att det kommunala utjämningssystemet försöker att minska klyftorna runt om i vårt land. Tyvärr är detta helt fel.

Av de 8 miljarderna som våra kommuner och regioner såsom Danderyd och Stockholm betalar i bidrag hamnar dessvärre en bekymrande stor del av pengarna i kommuner som Göteborg och Malmö som haft ett socialdemokratiskt vanstyre under årtionden. Är det rimligt att danderydsbor och stockholmare betalar för en skateboardsamordnare i Malmö med en årlig budget på 2,5 miljoner kronor och behöver man verkligen ha 200 kommunikatörer med en lönekostnad på 350 000 kronor om dagen (även detta ett exempel från Malmö)?

Vi tycker att det är dags att sätta stopp på det pengakarusell som har blivit det kommunala utjämningssystemet. Vi kräver därför en reformering så snart som möjligt, så att våra skattepengar går till kärnverksamheter som verkligen behöver ekonomiskt stöd och inte till storstäder som har goda förutsättningar att skapa tillväxt och ekonomiskt välstånd på egen hand.