Haveri. Vårdförbundet berättar nu att flera patienter får vänta över ett dygn och den som väntat längst har blivit sittandes i väntrummet i 43 timmar, skriver artikelförfattarna. Foto: Mostphotos

Debatt: Blågröna styret måste bort för vårdens skull

Situationen inom vården i Region Stockholm är ovärdig för personalen och farlig för patienterna. Konsekvenserna av haveriet är att patienter blir sittandes i ett överfulla väntrum eller i placeras i korridoren mitt i pandemin, skriver Jonas Lindberg (V) och Clara Lindblom (V).

  • Publicerad 06:15, 21 jan 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Enorma summor pengar har skickats till privata vårdbolag och dyra konsulter

Vården i Region Stockholm är överbelastad och det här började långt innan pandemin. Personalen går på knäna och patienternas väntetider blir allt längre. Och detta sker samtidigt som Region Stockholm med Moderaterna och Liberalerna i spetsen förra året hade ett budget-överskott på 5,8 miljarder. Det är ohållbart och helt orimligt. Det blågröna styret måste röstas bort.

Patientsäkerheten hotas

Om du ramlar på någon av Stockholms isiga trottoarer och skadar dig finns det en stor risk att du blir sittande länge på akuten innan du får hjälp. Vårdförbundet berättar nu att flera patienter får vänta över ett dygn och den som väntat längst har blivit sittandes i väntrummet i 43 timmar. Patientsäkerheten hotas och arbetsmiljön beskrivs som usel. Vissa sjuksköterskor har behövt arbeta så mycket som 24 timmar i sträck.

"De högsta ansvariga för vården har under den värsta krisen mest gjort sig kända för att ifrågasätta personalens berättelser om hur illa krisen är – för att istället rabbla upp inövade meningar om att de har satsat", skriver Jonas Lindberg (V) och Clara Lindblom (V). Foto: Anna Drvnik/Jessica Segerberg

Det här beror inte bara på att vården är pressad av pandemin och att personalen måste stanna hemma vid minsta symtom, utan också på att vården under en längre tid varit underfinansierad. Personalen har larmat gång på gång men politikerna verkar inte lyssna.

Miljonutdelningar till aktieägarna

Under tiden som Moderaterna styrt i Region Stockholm har vården privatiserats allt mer. Istället för satsningar på våra stora sjukhus har enorma summor pengar skickats till privata vårdbolag och dyra konsulter. Vissa vårdföretag har kunnat göra miljonutdelningar till aktieägarna samtidigt som sjukhusen som tar emot de svårast sjuka patienterna tvingas spara flera hundra miljoner. Det är helt orimligt.

Högsta ansvarig för vårdhaveriet är finansregionrådet Irene Svenonius från Moderaterna, tillsammans med sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink från Liberalerna. De två har under den värsta krisen mest gjort sig kända för att ifrågasätta personalens berättelser om hur illa krisen är – för att istället rabbla upp inövade meningar om att de har satsat på vården – vid de få tillfällen de ens gått med på att möta vårdpersonalen i debatt.

Måste få ett slut

Konsekvenserna av haveriet är att patienter blir sittandes i ett överfulla väntrum eller i placeras i korridoren, mitt i pandemin. Och läkare tvingas fatta beslut om vem som ska få en vårdplats nu eller om ett dygn – trots att det kan vara livsavgörande att få en plats snabbt.

Vi i Vänsterpartiet kan inte säga det nog – det här är oacceptabelt och måste få ett slut nu! Det är ovärdigt för personalen som försöker göra sitt jobb och det är farligt för patienterna.

Mer resurser behövs

Den här krisen går inte att lösa i en handvändning. På sikt behöver vården mer resurser och för att någon överhuvudtaget ska vilja arbeta inom vården krävs också bättre arbetsvillkor. Vården av de svårast sjuka patienterna måste också få mest resurser. Pengarna ska inte slussas till vårdföretag, appläkare och konsulter.

Det enda ljusa i vårdhistorien är att det är vi som röstar som kan förändra detta. Är du också less på vården i Region Stockholm? Vill du också känna dig trygg med att det finns förlossningsplatser eller akutvård när du eller en anhörig behöver? Rösta då bort det blågröna styret i höst.