Usch och fy för Spagetti Carbonara med ägg och grädde, tycker insändarskribenten Alexander. Foto: Mostphotos

”Carbonara med grädde borde vara förbjudet”

En carbonara med grädde och bacon är långt ifrån det ursprungliga receptet. Insändarskribenten slår ett slag för den klassiska italienska carbonaran.

  • Publicerad 17:34, 16 feb 2020

Hur svårt kan det vara? Ett sätt, ett rätt!

Mat betyder mycket för mig, jag lever för att äta. Inte äta för att leva. En av mina absoluta favoriter är en klassisk Carbonara. Jag stör mig därför enormt mycket på hur folk säger att de har lagat en klassisk Carbonara med grädde! De orden skär som ett vasst spjut genom min bröstkorg samt hjärta och vrider runt och tar med allt det kan med allt hat i hela världen. Är det bara jag som stör mig på detta? Carbonara med grädde borde vara förbjudet!

Jag är väldigt matintresserad och har därför lärt mig tonvis med köksknep och strategier i köket. Jag har bl.a. lärt mig att laga den klassiska carbonaran från Italien till perfektion varje gång men även komplicerade rätter såsom ratatouille från Frankrike.

Carbonara är en maträtt som ursprungligen kommer från en by i Italien, visst är det konstigt. Rätten kom till genom att en kock hade fått ett fåtal ingredienser att jobba med som han skulle föda soldater med. Soldaterna tyckte så mycket om rätten och sedan dess har det bildats lika många varianter på en fem ingrediens rätt som det finns stjärnor i universum.

En fredagskväll, skolan och arbetsveckan är slut och de flesta familjer samt ensamstående sitter som soffpotatisar framför tv:n med chips och dipp till ett underhållande program såsom Idol, Let’s dance m.m. Själv brukar jag fundera på vad jag härnäst skall laga för mat. Carbonara är alltid på minnet och receptet i huvudet får aldrig riktigt slappna av. Många gånger har jag till och med somnat till ett tänkande kring Carbonara, ni förstår nog att det italienska köket har en stor påverkan på mitt liv.

Exakt därför stör jag mig så enormt, när kollegor och vänner talar om vad de skall laga till middag och säger:

”En klassisk krämig Carbonara med grädde, gott va?”

Då är jag uppretad och känner mig frustrerad! Hur svårt kan det vara? Om man säger att man skall laga en klassisk rätt, då utgår man från originalet. Inte från ett svennerecept man har.

Alexander