1 000-tals namnunderskrifter för att rädda Pavven lämnades till politikerna. Men har de lyssnat på ungdomarna undrar insändarskribenten. Foto: Läsarbild Jens Kassnert/Martin Zetterstedt

C: ”Att stänga Pavven
 är ingen satsning på ungdomar”

  • Publicerad 20:00, 9 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nyligen fanns i Danderyd tre fritidsgårdar. Två läggs nu ner. Träffpunkt Enebyberg upphör att ha högstadieungdomar som målgrupp. Pavven i Djursholm läggs ner helt. Kvar blir en enda fritidsgård.

Det här kallas ungdomssatsning. Kommunen ska nämligen ha tre fältare. Att jämföra med fem fältare, eller möjligen sex fältare, som fanns för ett antal år sedan.

Kanske hittar Enebybergs högstadieelever till Fribergagården från närliggande Mörbyskolan. För dem som går högstadiet i Djursholm är det däremot långt till Fribergagården.

På Pavven är sorgen stor efter beslutet om nedläggning

Eva Lindman Marko (C)

På Pavven är sorgen stor efter beslutet om nedläggning. Här har duktig och engagerad personal kunnat erbjuda en välkomnande miljö och aktiviteter som har anpassats efter ungdomars intressen. Där har också unga människor kunnat bli sedda mer utifrån hur de mår än utifrån prestationer.

De som har haft det tufft i livet har fått stöd i att hitta fram till rätt hjälp. Man har också kunnat få hjälp att hitta och odla ett intresse eller ett sätt att uttrycka sig.

Den kompetenta personalen är viktig, men det är även lokalen. Dit kan ungdomar söka sig när de själva känner att de vill, eller behöver det. Att erbjuda replokal kräver naturligtvis också att det finns en lokal.

Exempel på andra aktiviteter som kräver en lokal: Pingis, biljard, matlagning, filmvisning, umgänge.

Hur har Danderyd lyssnat?

Stockholmsenkäten har visat att unga i vår kommun ligger högt vad gäller alkohol, droger, och psykisk ohälsa. I projektet ”Danderyd lyssnar” har ungdomar i kommunen fått berätta om sin situation och sina erfarenheter.

Resultatet har presenterats för föräldrar och andra intresserade. Det har framkommit att ungdomarna känner stor prestationspress.

De vill bli behandlade med kärlek, omtanke, respekt. De saknar: Dialog med sina föräldrar – föräldrar som ofta är frånvarande.

Vad gör M, KD, L? De lägger ner en viktig fritidsgård.

/Eva Lindman Marko (C)