Bevara stadens själ med låga byggnader

  • Publicerad 00:00, 4 mar 2014

På dialogmötet om stadskärneutvecklingen den 21 januari, som hölls på Stadsbiblioteket, diskuterades vad som utgör Sundbybergs själ.

Om man gör ett collage av bilder med järnvägen i mitten så syns något intressant. Det utmärkande är att himlen syns på alla bilder!

Nu när höghusbyggandet har kommit hit gäller det att få de som styr att tänka efter före! Ljuset är otroligt viktigt för vår stad – så när vi fortsätter att bygga är det nödvändigt att hålla höjden på husen på ”lagom” nivå. Inga 16-våningshus i stadskärnan, då når inte ljuset ner på gatan! Ljus behöver vi för att känna trygghet och för att våra parker och grön­ytor ska frodas. Det naturliga ljuset är det bästa.

När det gäller något så oprecist som själen är det inte helt enkelt att beskriva vad det är och står för. Människorna i Sundbyberg skapar det vi kallar atmosfär, och vi påverkas av hur byggnaderna ser ut runt omkring oss. Vi påverkas också av hur vi skapat och skapar förutsättningar för mötes­platser och möten. Det gröna i staden utgör en viktig komponent, utbudet av små butiker, restauranger, fik, konst och kultur. Listan kan göras lång av detaljer som har stor betydelse. Inte minst möjligheten att ha allt vi önskar på promenadavstånd.

Nu när järnvägen ska grävas ner kan vi låta Marabouparken få växa ner mot centrum med mötesplatser och vattenspeglar med karpar och massor med gröna växter och träd. Utrymme för rörelse borde också få plats, hopphagar för de mindre, dansbana för alla typer av dans, en skate­boardramp för både skate, rollerblades och cykel. Visst skulle det vara häftigt?! När vi ändå håller på så ställer vi i ordning odlings­lådor lite här och där för de närboende.

Och husen som ska byggas hålls i höjd så att ljuset når marken och arkitekturen samspelar med ­redan befintlig bebyggelse. Det kan vara modernt utan att vara futuristiskt, självklart ska vi ta miljöhänsyn. Så tänk efter före för att bygga en stad för fram­tiden, där många vill leva och bo!

Inger Gran

Sundbyberg behöver plats för ljus, för parker och grönska. Bilden är från Marabouparken.arkivbild