De nya gatlamporna längs Barkarbyvägen är på tok för höga och lyser in i grannarnas lägenheter, menar insändaren Nin. (Genrebild) Foto: Läsarbild Most photos

Är det en laglig gatubelysning?

  • Publicerad 17:14, 14 aug 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nu när de nya gatubelysningarna har placerats längs med Barkarbyvägen så ifrågasätter jag starkt om det ens är lagligt av Järfälla kommun att placera så höga gatlyktor på vardera sidan av vägen. Gissningsvis är gatlyktorna 8–12 meter höga, alltså i nivå med mitt köks- och vardagsrumsfönster på tredje våningen.

Det betyder att längs med hela Barkarbyvägen och antagligen på flera andra vägar i denna nya stadsmiljö kommer alla som bor på andra och tredje våningen att få minst fyra armaturer som lyser på kvällarna året runt. Är det här ens rimligt eller lagligt?

Hur tänkte man här? Hur kan detta vara en bra boendemiljö? Vad håller kommunen på med?

Barkarbystaden riskerar bli upplyst betongklump

Jag uppskattade julbelysningen vid busshållsplatserna vid Stora Torget förra året, men om samma ljushav kommer att lysa utanför mina fönster så borde de påverka dygnsrytm för boende i området. Tycker att myndig­heter och journalister borde titta närmare på detta. Det finns lagar och regler för allt, och jag ställer mig fundersam till om man faktiskt har tagit sitt ansvar här?

Inte nog med att byggherrarna fått dispens från att bygga lagom stora parkeringsplatser och att kommunen inte har tillräcklig med lekplatser och grönska för boende att vista i, nu måste vi stå ut med dessa lampor också?

Dags för politiker att sätta stopp för denna usla planering. Annars kommer Barkarbystaden utvecklas till en upplyst betongklump.

Nin