Blandras. Clifford, ofta på jakt efter harar vid promenaderna, tros vara en blandning av siberian husky och amstaff. Foto: Mikael Andersson

De väntar sig fler övergivna hundar när pandemin lagt sig

Både Svenska Kennelklubben och uppfödare vittnar om att hundägandet saknar motstycke. På Hundstallet tas utsatta hundar emot och personalen förbereder för ett intensivt 2021.

  • Publicerad 11:29, 8 jan 2021

Clifford var oerhört skygg, men har utvecklats enormt

Det är en gråtrist, rå förmiddag. Hundskallen hörs över slottsområdet i Åkeshov, Bromma.

Det är här många av Stockholms tilltufsade hundar får en ny chans i livet. Övergivna eller vanvårdade hundar får en plats efter att djurskyddspolis eller länsstyrelsen omhändertagit dem. Men det har varit ett bökigt år. Nya rutiner har fått införas när det gäller eventuella nya ägares möten med hundarna.

– I dag försöker vi träffa alla intressenter ute i området tillsammans med hunden i stället för inne i stallet, berättar stallchefen Jenny Lindahl.

Hennes sällskap för dagen heter Clifford. En stor, kraftfull hund med välskött vit päls. Han är cirka två år och välbekant för många av Hundstallets besökare. Han är den av de nuvarande hundarna som bott längst på Hundstallet. Vår fotograf känner igen honom från hemsidan.

– Han hittades lös ute i Värmdötrakten för runt ett år sedan. Han var oerhört skygg, men har utvecklats enormt och är mycket mer framåt nu. Hans fantastiska jourhem har gjort mycket, säger Jenny Lindahl.

Mutas. Tvååriga Clifford belönas med köttbullar av stallchefen Jenny. Foto: Mikael Andersson

Många hundar som köpts på annonsplatser under pandemin riskerar hamna hos oss

Clifford är väldigt reserverad mot nya människor och behöver utrymme, berättar Jenny.

– Han passar varken hos någon med mindre barn eller som redan har hund eller katt. Han har stor jaktinstinkt och det krävs mycket av nya ägare. Men vinner man förtroendet får det hans nya hem en vän för livet, säger Jenny.

Under 2020 har hundägandet i landet ökat med 5 procent, enligt siffror Mitt i begärt ut från Jordbruksverket. Valpar har blivit hårdvaluta. På halvfulla Hundstallet räds man en baksida.

– Vi ser risker med att väldigt många nya ägare lämnar hundarna när pandemin klingat av. Antingen hamnar de hos uppfödarna eller hos oss, säger Jenny.

Det blir mer för er att göra?

– Många hundar som köpts på annonsplatser som Blocket under pandemin riskerar hamna hos oss. Många säljare har inte kollat upp köparna utan tänker mest på pengarna. Och många köpare kanske inte varit så noggranna. Man har köpt en hund för 20 000 kronor och tänker att de jobbar hemma. När de efter pandemin vill ta hunden till jobbet kanske chefen säger nej.

Rutinerad. Jenny har arbetat på Hundstallet i 30 år och i jobbet träffat flera tusen hundar. Foto: Mikael Andersson

Tänk långsiktigt även om du jobbar hemma nu

Samtidigt sker kontinuerligt större fall där polisen omhändertar många hundar på en och samma gång. Allmänheten har också blivit bättre på att informera om hundar som misstänks fara illa, menar Jenny.

– Plötsligt kan ett 20-tal hundar omhändertas på samma plats och behöva någonstans att bo. Det kan vara hundägare som kanske mår dåligt och har gett upp. Samtidigt som valparna bara blir fler och fler utan att någon sköter om dem, säger Jenny.

Vad är ditt råd till nya valpägare under pandemin?

– Tänk långsiktigt även om du jobbar hemma nu. Planera vardagen och kolla upp hunddagis. Hundar är flockdjur som inte vill vara ensamma för länge.

– Och läs på om rasen så att behovet tillgodoses.

Andningshål. Hundstallet har flera gånger hjälpt till när större ingripanden gjorts. Bland annat när ett 100-tal vanvårdade hundar omhändertogs i Medelpad 2019. Foto: Mikael Andersson

Hundstallet i Åkeshov

När hundar i Stockholms län omhändertas av länsstyrelsen eller polis placeras de ofta på Hundstallet i Åkeshov som är en av få uppställningsplatser för hundar i regionen. Länsstyrelsen fattar senare beslut om hunden ska överlåtas till ny ägare, om Hundstallet kan sälja hunden eller om hunden måste avlivas.

Hundstallet grundades 1908 av Greta Thyselius och Lotten Johansson. Stallet blev ett hem för Stockholms gatuhundar som fram tills dess i regel avlivades. Hundstallet låg tidigare i Lill-Jansskogen på norra Djurgården innan det 2005 flyttade till Åkeshov.

Vid sidan om sina stallboxar har Hundstallet ett 40-tal jourhem och ett 30-tal helghem. Omkring 500 hundar slussas genom Hundstallet varje år, som sedan starten drivits av ideella föreningen Svenska hundskyddsföreningen. Verksamheten finansieras genom gåvor från hundvänner.

Hundstallet tar emot hundar dygnet runt, året om.


 

Visa merVisa mindre