Det är en gråtrist, rå förmiddag. Hundskallen hörs över slottsområdet i Åkeshov, Bromma.

Det är här många av Stockholms tilltufsade hundar får en ny chans i livet. Övergivna eller vanvårdade hundar får en plats efter att djurskyddspolis eller länsstyrelsen omhändertagit dem. Men det har varit ett bökigt år. Nya rutiner har fått införas när det gäller eventuella nya ägares möten med hundarna.

– I dag försöker vi träffa alla intressenter ute i området tillsammans med hunden i stället för inne i stallet, berättar stallchefen Jenny Lindahl.

Hennes sällskap för dagen heter Clifford. En stor, kraftfull hund med välskött vit päls. Han är cirka två år och välbekant för många av Hundstallets besökare. Han är den av de nuvarande hundarna som bott längst på Hundstallet. Vår fotograf känner igen honom från hemsidan.

– Han hittades lös ute i Värmdötrakten för runt ett år sedan. Han var oerhört skygg, men har utvecklats enormt och är mycket mer framåt nu. Hans fantastiska jourhem har gjort mycket, säger Jenny Lindahl.

Clifford är väldigt reserverad mot nya människor och behöver utrymme, berättar Jenny.

– Han passar varken hos någon med mindre barn eller som redan har hund eller katt. Han har stor jaktinstinkt och det krävs mycket av nya ägare. Men vinner man förtroendet får det hans nya hem en vän för livet, säger Jenny.

Under 2020 har hundägandet i landet ökat med 5 procent, enligt siffror Mitt i begärt ut från Jordbruksverket. Valpar har blivit hårdvaluta. På halvfulla Hundstallet räds man en baksida.

– Vi ser risker med att väldigt många nya ägare lämnar hundarna när pandemin klingat av. Antingen hamnar de hos uppfödarna eller hos oss, säger Jenny.

Det blir mer för er att göra?

– Många hundar som köpts på annonsplatser som Blocket under pandemin riskerar hamna hos oss. Många säljare har inte kollat upp köparna utan tänker mest på pengarna. Och många köpare kanske inte varit så noggranna. Man har köpt en hund för 20 000 kronor och tänker att de jobbar hemma. När de efter pandemin vill ta hunden till jobbet kanske chefen säger nej.

Samtidigt sker kontinuerligt större fall där polisen omhändertar många hundar på en och samma gång. Allmänheten har också blivit bättre på att informera om hundar som misstänks fara illa, menar Jenny.

– Plötsligt kan ett 20-tal hundar omhändertas på samma plats och behöva någonstans att bo. Det kan vara hundägare som kanske mår dåligt och har gett upp. Samtidigt som valparna bara blir fler och fler utan att någon sköter om dem, säger Jenny.

Vad är ditt råd till nya valpägare under pandemin?

– Tänk långsiktigt även om du jobbar hemma nu. Planera vardagen och kolla upp hunddagis. Hundar är flockdjur som inte vill vara ensamma för länge.

– Och läs på om rasen så att behovet tillgodoses.