Klubbat: Tullinge idéhus ska byggas

Motståndarna kämpade in i det sista, men under tisdagen klubbade kommunfullmäktige igenom detaljplanen för Tullinges idéhus. Oppositionen befarar att kostnaderna för kulturhuset kommer att skena iväg.

  • Publicerad 11:44, 5 maj 2015

Alliansen och Tullingepartiet reserverade sig mot beslutet, men eftersom majoriteten röstade ja blev det grönt ljus för den omdebatterade detaljplanen.

– Det känns lite tråkigt faktiskt. Vi är inte emot själva bygget, men vi tycker att idén borde ha kommit underifrån från föreningar och inte vara en politisk idé. Dessutom har det hänt en del i Tullinge sedan idén om idéhuset dök upp, som att busstorget ska göras om och en ny pendeluppgång ska byggas. Man borde inte låsa sig vid en specifik plats för bygget, säger oppositionsrådet Jimmy Baker (M).

Vid kommunfullmäktige i mars lyckades oppositionen få detaljplanen återremitterad, för att alternativa lokaler och placeringar skulle utredas. Men kommunledningsförvaltningen ansåg inte att en utredning behövdes.

Kan bli dyrare

Jimmy Baker befarar att idéhuset kommer att kosta betydligt mer än vad beräkningarna visat på.

– Vi tror att majoriteten har räknat för lågt och att det inte stannar vid 88 miljoner kronor. Under marken finns fjärrvärmekulvertar och VA-ledningar man inte tagit hänsyn till. Det kommer att bli ett tresiffrigt belopp i slutändan.

För kommunalrådet Katarina Berggren (S) är antagandet av detaljplanen en seger.

– Det känns superbra, äntligen kan vi komma igång med projektet och ge Tullinge en mötesplats för alla, säger hon.

Oppositionen befarar att idéhuset kommer att kosta mer än beräknat, vad tänker du om det?

– Vi har anslagit resurser och det är de ramarna som gäller.  Om det blir förändringar är det en fråga som måste prövas politiskt av tekniska nämnden.

På helgens Tullinge vårmarknad passade både förespråkare och motståndare på att göra sina röster hörda om ortens hetaste ämne. Lennart Vestlund som bor i en av centrumlägenheterna kommer enligt motståndarsidan att få sin utsikt förstörd av idéhuset, men han håller inte med.

– Där jag bor är det inne att säga att man är emot idéhuset. Jag tycker inte man kan vara negativ till alla förändringar, vi måste ha ett centrum som visar upp Tullinge. Jag tycker det behövs ett idéhus och jag kommer ändå få sol. Och priserna på våra lägenheter har inte sjunkit, som motståndarna hävdar.

Britta Renger är inte emot idéhuset i sig, men tycker att pengarna behövs till annat.

– Det är pengar som behövs till äldrevård, skola och förskola. Det är för många barn på förskolorna i Botkyrka i dag, säger hon.

Har blivit utskälld

Tullinges områdsutvecklare Björn Adelly som fanns på plats för att fånga upp idéer om vilken verksamhet som borde bedrivas i det framtida idéhuset, fick som kommunrepresentant stå ut med att grillas av kritiska Tullingebor.

– Jag har blivit utskälld, jodå, men många har också varit positiva, säger han.

Vad händer nu?

Sakägare som är missnöjda med en beslutad detaljplan kan överklaga kommunens beslut till länsstyrelsen. En sakägare är en person som bor eller äger fastigheter inom planområdet.

För att få överklaga måste sakägaren ha lämnat in skriftliga synpunkter under planprocessen.

Beslutet måste överklagas inom tre veckor från att planen är antagen.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till högre instans.

Visa merVisa mindre