Banderoll. Jämförelsen med Hitler provocerar. Foto: foto: S:t Petrus och Paulus församling

Anmälan mot kyrka i Hallunda

Flera polisanmälningar har riktats mot S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda, efter invigningen av folkmordsmonumentet för två veckor sedan. En banderoll som avbildade en traditionell turkisk Fez intill en Hitler-symbol har rört upp starka känslor.

  • Publicerad 14:29, 11 maj 2015

På kyrkväggen hängde en stor banderoll med budskapet att Hitlers folkmord 1939 kanske kunde ha förhindrats om man hade erkänt folkmordet på kristna minoriteter i det osmanska riket 1915.

– Banderollen var väldigt relevant. Innan intåget i Polen påpekade Hitler att folk inte kom ihåg folkmordet på armenierna. Det var med andra ord en inspirationskälla för honom, kommenterar Josef Aslan, projektledare bakom invigningsceremonin till tidningen Dagen.

Men illustrationen, där en Hitler-siluett ställs intill en silhuett av en turkisk fez har fått många att reagera. Polisen har tagit emot flera anmälningar, bland annat från Orhan Karan, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Bredäng.

– Jag gjorde anmälan som privatperson. Jag anser att både moskéer och kyrkor måste göra allt de kan för att dämpa hatet, i stället för att hetsa mot andra. Vi behöver inte importera våra konflikter hit, säger han.

Polisen har lagt ner hans anmälan men Orhan Kayan säger att han med hjälp av advokater kommer att driva frågan vidare till åklagarmyndigheten.

Emanuel Ksiazkiewicz (S) är ordförande för Botkyrka kommuns demokratiberedning och deltog i ceremonin.

– Budskapet kan nog tolkas på olika sätt beroende på vem man frågar. För vissa är det uppenbarligen provocerande, även om jag inte tror att det var syftet. Rent allmänt tycker jag att man ska försöka undvika provokationer så långt som möjligt om man vill bygga ett interkulturellt samhälle, säger han.