Ett nytt kök kan ofta bli nyare. Foto: Mikael Andersson

Vinsthets får stockholmare att riva ut sina nya kök

De som säljer sina lyor i Stockholm gör allt för att maximera vinsten vid försäljning. Nu blir kök i nya bostadsområden utblåsta för att pressa upp priserna.

  • Publicerad 09:00, 23 apr 2017

Alla som någon gång knarkat Hemnet känner nog igen sig. Försök att hitta ett gammalt och slitet kök i bostadsannonserna och du går garanterat bet. Det är stört omöjligt. Det tycks råda en total utrivningshysteri i stan.

I vissa stadsdelar sägs det till och med vara svårt att hitta ett kök som är äldre än tre år.

LÄS ÄVEN Så vårfixar du i en trång lägenhet

Men riktigt så illa är det dock inte enligt mäklarna.

– Nej, men gott och väl hälften av köken har absolut renoverats de senaste tio åren. Det är inget fel på köket. Men marknaden betalar för det och folk förstår att man tjänar på att renovera innan försäljning, säger Saki Carpanos, fastighetsmäklare på Södermäklarna.

Rent funktionsmässigt håller ett kök i över 20 år. Ikea har till exempel 25 års garanti och uppger att det också är den beräknade livslängden för deras kök. Men i Stockholm får köken bara vara kvar halva sin livslängd.

– Köken åker ut av princip för att nya ägaren vill sätta sin prägel på lägenheten. Ett tio år gammalt kök känns omodernt, säger Ia O’Shea, grundare av Oscars mäkleri och med över 20 års erfarenhet som mäklare i Stockholm.

Vnligt med köksbyte

Nu har köksbytartrenden även tagit sig in i relativt nybyggda bostadsområden. Försäljningar både i Hammarby Sjöstad och Liljeholmskajen föregås ofta av ett köksbyte.

– Redan nu ser vi att folk har börjat renovera köken där. Det är nybyggda områden men redan nu anses de ha omoderna och slitna kök, säger mäklaren Saki Carpanos.

– I nyproducerade bostadsprojekt, där materialstandarden varit låg, sker det egentligen en renovering vid varje försäljning. Köparen byter ut kök och inredning för att höja standarden, säger Ia O’Shea.

Hon tillägger dock att det i dag satsas på högre standard i ett flertal nyproduktionsprojekt. Svea Fanfar vid Musikhögskolan, Norra Tornen i Vasastan och Sädesärlan på Östermalm är några exempel på prestigeprojekt vars inredning kommer stå sig länge.

Trendkänsligt rum

Enligt Staffan Tell på Hemnet är kök rent designmässigt besvärliga. Det går många trender i kök vilket gör att de lätt går ur tiden.

– Kök blir lätt omoderna. Något som var inne för fem år sedan behöver inte vara det i dag. Nyligen var det minimosaik-kakel och motiv bakom glasskiva som gällde, vilket inte är fallet i dag, säger Staffan Tell.

LÄS ÄVEN Här är Stockholms hetaste bostadsområden snart

Men är det bara på grund av trendkänsla det finns en sådan hets att byta ut köket? Det tror inte Ia O’Shea.

– Nu generaliserar jag, men stockholmare vill ha hög standard i sina hem. Visst, man kanske byter ut köket för att öka värdet, men det handlar också om att köparen vill sätta sin personliga prägel på lägenheten, säger hon.

Så här länge ska grejerna hålla

Parkettgolv, slipning: 15 år.

Köksluckor: 30 år.

Bänkskivor: 30 år.

Köksinredning: 30 år.

Snickerier: 40 år.

Kyl och frys: 10-15 år.

Diskmaskin och spishäll: 10-15 år.

Avloppsledningar: 50 år

Visa merVisa mindre

Öppen planlösning boven i dramat?

Att lägenheter idag ofta produceras med öppen planlösning kan ha en del i att köken ofta byts ut. Köket syns var man än befinner sig i lägenheten och det blir ohållbart om man då börjar störa sig på det färgsprakande moasik-kaklet.