Med rätt objekt finns det inget tak på hur högt kvadratmeterpriset blir, säger mäklare Niklas Berntzon.

Stjärnmäklare: Bostäder i Stockholm kan bli hur dyra som helst

Bostäder i Stockholm kan säljas för hur mycket som helst. Med rätt objekt finns det inget tak på hur högt kvadratmeterpriset blir. ”Det finns ingen gräns. Man kan alltid maximera produkten och locka köpare”, säger toppmäklaren.

  • Publicerad 18:30, 27 mar 2017

I slutet av 2014 började vissa lägenheter i Stockholm plötsligt säljas för över 100 000 kronor kvadratmetern. Många häpnade över de galet höga priserna. Men nu, tre år senare, är den nivån vardag.

Ett nytt segment har tagit allt mer plats: Nyproducerade lyxvåningar med extra allt.

Bara det senaste året har flera lyxiga bostadsprojekt lanserats i Stockholm.

Det som sticker ut mest är Continental Apartments, topplägenheterna högst upp på Hotell Continental på Vasagatan. I våningarna ingår till exempel städning, dygnet runt-service och personal som parkerar bilen åt den som bor där.

– Några liknande bostäder som de på Continental har vi aldrig tidigare haft på Stockholms bostadsmarknad, men sådana här typer av exklusiva projekt blir vanligare och vanligare i Sverige, säger Niklas Berntzon, mäklare på Eklund Stockholm New York som arbetar med försäljningen av Continental Apartments.

LÄS ÄVEN Kolla in smarta miniettan i Gamla stan som såldes till rekordpris

Kvadratmeterpriset på de 18 våningarna är i de flesta fall en bra bit över 200 000 (!) kronor.

Det får oss att ställa frågan. Finns det en Stockholmsgräns för vad folk är beredda att betala per kvadratmeter?

– Nej, det finns ingen gräns. Man kan alltid maximera produkten och locka köpare. Unika objekt blir prissatta unikt, svårare än så är det inte. Det kommer alltid finnas köpare som är villiga att betala för det som är bäst, säger Niklas Berntzon.

Lägenheterna har sålts på ritning i ett drygt år och hittills är 10 av 18 sålda.  

– Det här gått över förväntan. Sådana här typer av objekt tar normalt lång tid att sälja. Annars har man sålt för billigt, säger han.

Continental Apartments

Norra Tornen

Veronica Arph, mäklare på Lagerlings, säljer just nu nyproducerade våningar i projektet Karlaplan 2. Hon håller med om att rätt objekt inte har någon övre prisgräns.

– Är ett objekt tillräckligt attraktivt och unikt kan priset springa iväg hur långt som helst. Det ser vi även på andrahandsmarknaden, det finns många köpare som är beredda att betala, säger Veronica Arph

LÄS ÄVEN Fler lyxbostäder byggs i Norra Tornen

På Karlaplan 2 har det producerats 17 nya lyxlägenheter. Att vissa haft en prislapp på över 30 miljoner har inte avskräckt. Så gott som allt är slutsålt.

– Det har gått väldigt snabbt och det har funnits ett stort intresse kring det här projektet. Det som jag är lite förvånad över är hur många personer det faktiskt finns som har möjlighet att köpa sådana här objekt. Det är betydligt fler än vad jag trodde, säger Veronica Arph.

Enligt mäklarna har vi inte sett slutet på prisökningarna på bostadsmarknaden.

I rätt område, med rätt bekvämligheter, kommer det alltid finnas folk som vill betala priser som ligger högt över rådande nivåer.

– Stoppar du in ett privat gym, privat pool, egen helikopterplatta och de bästa inredningsdetaljerna så kan du sätta ett pris som vida överstiger marknaden. Då finns det ingen gräns på vad slutpriset landar, avslutar Niklas Berntzon.

Niklas Berntzon.

Veronica Arph

Nya lyxiga bostäderna med EXTRA ALLT

Continental Apartments, Vasagatan

Dyraste lägenheten 104 miljoner kronor. Runt 250 000 kr/kvm.

INGÅR: Framkörning av bil, roomservice dygnet runt, egen takterass, gym, butlerservice.

Hamamhuset, Ösgötagatan

16 lägenhter 20-200 kvm. Spås bli Södermalms dyraste lägenheter någonsin.

INGÅR: Privat hiss till turkiskt bad, dubbel takhöjd, enorma glasfönsterpartier och digitala låssystem.

Norra Tornen, Norra Stationsgatan

Penthouse för 65 miljoner kronor (230 000 kr/kvm) 125 meter över marken.

INGÅR: 360-graders panoramautsikt, nio balkonger samt takterass.

Brahe Suites, Brahegatan

22 svitlägenheter inredda av Svenskt tenn. En 80 kvadratmeter stor våning kostade drygt 9 miljoner kronor på ritning.

INGÅR: Egen housemaid som städar, tvättar etc, lobbymusik och specialframtagen doft i trapphuset.

Karlaplan 2, Karlaplan

Gammal telegrafstation där hela huset topprenoveras. 17 våningar (vissa över 350 kvadrat stora)

INGÅR: Nyproducerad lyxvåningar i hjärtat av Östermalm, specialinredda av arkitekt med senaste internationella design och teknik.

Visa merVisa mindre

Var kommer lyxtrenden från

Försiktiga försök med att fylla en bostad med lyxiga detaljer för att driva upp priset började i Stockholm redan i slutet på 90-talet. Då handlade det som mest om en inbyggd pool eller lite snygg design.

Under 2000-talet har det tagits ett helhetsgrepp, både i design, service, paketering och teknik. Mäklare samarbetar tidigt med byggherrar och skapar tillsammans med arkitekter exklusiva objekt. Inspirationen kommer främst från New York.

Visa merVisa mindre