
Studentlya. Lappkärrsberget, eller Lappis som det heter i folkmun, är Stockholms största och mest kända studentbostadsområde. Det är också ett av SSSB:s många bostadsområden. Foto: Sacharias Källdén
Så länge får du köa för en studentbostad i Stockholm
Hösten är här och med det drar flera högskolor och universitet igång. Men för de som flyttar till Stockholm för att studera, väntar en ohållbar boendesituation menar Stockholms studentkårers centralorganisation, med fleråriga bostadsköer.
- Bostad
- Publicerad 18:00, 27 aug 2019
Nu drar Stockholms högskolor och universitet igång för hösten, och Stockholm är en attraktiv stad för högre utbildning, med många som söker sig hit från andra delar av landet och världen.
Men för de som flyttar till Stockholm för studiernas skull, väntar en bostadssituation som beskrivs som ohållbar av Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.
– Boendesituationen är fruktansvärd. Stockholm attraherar många studenter, men många väljer bort Stockholm för osäkerheten över att det inte finns någonstans att bo, säger ordföranden Oskar M Wiik.
Glädjechocken: Ingen kö till nya studentbostäder i Stockholm
SSCO arbetar för att förbättra Stockholmsstudenternas situation och utveckla Stockholm som utbildningsort, men bostadsproblematiken ställer till stora problem.
– För de studenter som redan är här är studiesituationen inte fantastisk. De behöver lägga mycket energi på att leta boende, vilket är ett onödigt stressmoment som studenter utsättas för, tillägger Oskar M Wiik.
90 000 studenter på 18 000 studentbostäder
SSCO arbetar med tre aktörer för att förmedla bostäder till studenter. Den egna stiftelsen SSSB, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder. SSCO:s egna andrahandsförmedling, Akademisk Kvart, och slutligen Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det sistnämnda samarbetet är under avveckling, och kommer att vara avslutat i december.
Enligt SSCO finns idag över 90 000 studenter i Stockholmsregionen, men knappt 18 000 studentbostäder. Ändå har den genomsnittliga kötiden för en studentbostad genom Bostadsförmedlingen sjunkit med drygt ett halvår, från fem och ett halv till fem år, jämfört med förra året.
– Färre studenter söker sig till Stockholm och det har byggts fler bostäder. Att det har byggts fler bostäder är fantastiskt, men lärosätena vill också utöka sina studieplatser. Då kommer vi behöva utöka studentbostadsbeståndet, annars kommer situationen bli lika illa igen, säger Oskar M Wiik.
Genomsnittlig kötid hos Bostadsförmedlingen
Genomsnittlig kötid hos SSSB

SSCO:s ordförande Oskar M Wiik. Foto: SSCO