Frida och Jonas Nyquist i Enskede är en av många familjer som har gjort en stor renovering. Jacqueline Joo, relationsexpert och KBT-terapeut ger sina bästa tips på hur man ska undvika konflikter under renoveringen. Foto: Claudio Britos/ Nikolina Arcini

Så får du relationen att hålla under renoveringen

Drömmer du och din partner om renovera? Här ger experterna sina bästa tipsen på vad du ska tänka på innan du ger dig in i projektet och vad du kan göra om konflikter uppstår.

  • Publicerad 20:00, 25 feb 2020

Alla som någonsin gjort en renovering med sin partner vet att det kan tära på relationen. Man arbetar dag och natt och tröttheten gör att man kanske inte är lika trevlig mot sin älskade som annars. De som sett programmet Husdrömmar som sänds på SVT vet att det inte är ovanligt att paren efter en tids renovering ryker ihop.

"Pausa diskussionen"

Frida Nyquist från Enskede, som varit med i Husdrömmar för några veckor sedan, menar att man oftare vaknar på fel sida under en renovering än annars, då gäller det att hålla inne med syrliga kommentarer.

– Småtjafs kring olika val och diskussion kring till exempel funktion och estetik är inte så farligt och går oftast över fort. Värre är när man blir oense om saker som ansvar och ambitionsnivå. Då gäller det att båda känner av varandras reaktioner och tar ett steg tillbaka om känslorna svallar över. Oftast händer det när man är som mest stressad eller sovit dåligt och då är det alltid bäst att pausa diskussionen och ta upp det igen när båda är i bättre slag, säger Frida. 

De byggde sin dröm i Enskede

Om konflikthantering under renovering skulle kunna poängsättas skulle nog Frida få fem av fem av Jacqueline Joo som är relationsexpert och KBT-terapeut. Liksom Frida förklarar hon att konflikter är oundvikliga och att de sker mer frekvent under den stress som en renoveringen faktiskt innebär.

– Det största problemet är ofta att man har en fantasi om ett projekt som ska föra oss närmre och som är inbäddat i rosa moln. De som har mycket konflikter är också mer benägna att skaffa sig nya projekt, vare sig det gäller att skaffa barn, en hund eller göra en renovering för att rädda relationen och ger sig in i det utan att tänka på att det kan skapa mer konflikter, säger Jacqueline.

Jobba förebyggande

Även om rosa-molnet-projektet inte gäller för alla – vissa behöver bara göra en husrenovering, så kan det ändå uppstå konflikter. Därför är det viktigt att jobba förebyggande.

–  Det första man måste göra är att prata om förväntningar innan renoveringen och ställa frågor som: Hur ska vi jobba? Vilka roller ska vi ta? Hur delar vi upp arbetet? Men även gå in i det emotionella – hur ska vi tackla situationen när vi är stressade och pressade? säger Jacqueline Joo.

Jacquelines fem bästa tips

1. Stanna upp. Vad handlar konflikten egentligen om? Handlar det om den felmålade väggen eller om något djupare?

2. Är du verkligen bara arg? Ibland använder vi ilska, och kan fräsa till när vi egentligen känner något annat, som trötthet, besvikelse, oförståelse, etcetera.

3. Hamnar du i en snäsig ton finns det stor risk att man inte kommer någonvart. Ta en 20- minuters paus för att reglera känslor och se perspektiv på situationen, gå sedan tillbaka till din partner och reflektera återigen på punkt ett och två.

4. Diskutera vad vi egentligen känner och försök att förstå den andre. Det går lättare att mötas när vi inte längre är i affekt.

5. Pick your fight. Vissa saker är inte värda att snäsa över. Man kanske inte behöver hugga på varje kommentar, man kan vinna på att låta vissa saker passera.

Visa merVisa mindre