Stockholmshyror kommer inte att införas på Stockholms kommunala hyresrätter. Foto: Mitt i

Projektet med Stockholmshyra läggs ner

Tanken var att likvärdiga lägenheter skulle få likvärdig hyra och att standard och läge skulle vägas in för att sätta en så kallad ”Stockholmshyra” i kommunala hyresrätter. Men nu avslutas projektet.

  • Publicerad 13:59, 19 okt 2021

Arbetet med att skapa en konsekvent hyressättning för cirka 61 000 hyresrätter i Stockholm har pågått i mer än fem år. Nu stoppas planerna.

Anledningen är Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder – de tre kommunägda bostadsbolagen i Stockholms stad – och Hyresgästföreningen Region Stockholm inte har lyckats komma överens.

– Vår ambition har varit att skapa en rättvisare hyressättning med en större förutsägbarhet och tydlighet för hyresgästerna. Det är bara att beklaga att vi inte nådde i mål, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, i ett gemensamt uttalande från bostadsbolagens vd:ar.

Så påverkas du av nya Stockholmshyran

Parterna långt ifrån varandra

Tanken med Stockholmshyra var att likvärdiga lägenheter skulle få likvärdig hyra. Idag finns det många lägenheter med ungefär samma hyresnivåer trots stora skillnader i både standard och läge.

– Projektet har pågått under många år och vi har lagt ner mycket tid och resurser på att få det att fungera. Men på senare tid har vi hamnat för långt ifrån varandra i förhandlingarna för att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet, säger Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm.

”Stockholmshyra” oroar och upprör innerstan

Enligt honom är systematisk hyressättning, som redan är etablerat i över 100 kommuner, rätt väg att gå för att stärka och utveckla dagens förhandlingssystem. Inte minst för att hålla marknadskrafterna borta från hyressättningen.

Förslaget om fria hyror: ”Mycket kontroversiellt”