Fortsatt prisuppgång. Priserna på både bostadsrätter och villor fortsätter stiga i Stockholm. Foto: Mostphotos

Omikron påverkar inte bostadsmarknaden

Priserna på bostadsrätter fortsatte uppåt i Stockholm under november, både i länet och de centrala delarna. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

  • Publicerad 08:55, 8 dec 2021

I Stockholm ökade bostadsrättspriserna med i snitt 1 procent under november. Det innebär att priserna gått upp med 10 procent i centrala Stockholm, och 5 procent i Storstockholm de senaste tolv månaderna.

villamarknaden ökade priserna också under november. I Storstockholm gick priserna upp 1 procent, vilket innebär en prisökning på 14 procent de senaste tolv månaderna.

I snitt får man nu betala 7,2 miljoner kronor för en villa i Stockholm.

– Även om det fortfarande råder störst fördel för säljarna på bostadsmarknaden ser vi nu ett lugnare tempo i många budgivningar. Samtidigt är intresset för lägenheter i storstäderna och på studieorterna stort inför det nya året och vårterminens start – där förväntar vi oss att priserna fortsätter att stiga framöver, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

S om byggtakten: "Orolig för framtiden"

Omikron påverkar inte

Mätt på riksnivå var priserna på både villor och bostadsrätter oförändrade under november. Prisutvecklingen på årsbasis i Sverige är nu på plus 6 procent för bostadsrätter och plus 14 procent för villor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Trots snö, kyla och nya virusmutationer står priser och efterfrågan stabilt i november. Detta är lite förvånande då vi oftast ser lägre intresse för bostadsbyte när julledighet och alla förberedelser kopplat till den ligger runt hörnet, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt honom ser man ännu inga tecken på att nya virusmutationer har några effekter på Stockholms bostadsmarknad.

– Omikron har inte påverkat marknaden, och om en femte våg blir verklighet tror jag knappast att det skulle ha en negativ inverkan på bostadsmarknaden.

Projektet med Stockholmshyra läggs ner

Medelpris på bostäder i november

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER

Storstockholm, medelpris per kvadratmeter: 66 476 kr

Centrala Stockholm, medelpris per kvadratmeter: 109 231 kr

Prisstatistik VILLOR

Storstockholm, snittpris: 7 228 000 kr

Visa merVisa mindre