LUGNARE LÄGE. Efter ett år av kraftiga prisuppgångar går det nu att se en avmattning på Stockholms bostadsmarknad, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Svensk Mäklarstatistik / Mostphotos

Ny statistik: Svag avmattning på bostadsmarknaden

Nya siffror visar att priskurvorna på Stockholms bostadsmarknad börjar mattas av efter en lång period av kraftiga uppgångar. Villapriser kan till och med sjunka.

  • Publicerad 06:00, 8 sep 2021

Oförändrade, eller till och med lägre, villapriser. Och bara svagt stigande bostadsrättspriser. Det är så det ser ut när Svensk Mäklarstatistik sammanfattar augusti månads bostadsförsäljningar i Stockholmsområdet.

– Det är nog mycket välkommet för alla aktörer på bostadsmarknaden. Det inte är lika högt tempo. Även om vi inte vet vad som händer senare under hösten ser vi i alla fall en liten avmattning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Steg med 18 procent

Efter det senaste året är det inte så konstigt. På årsbasis har villorna stigit med 18 procent i Storstockholm. Om man jämför genomsnittspriset för en villa i Stockholmsområdet hittills i år med priserna 2016 har priset ökat med 31 procent.

– I kronor räknat är det i snitt en ökning med 1,7 miljoner kronor de senaste fem åren. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vi har sett väldigt höga siffror under lång tid och det finns ingen uthållighet av så högt stigande bopriser, säger Per-Arne Sandegren.

Rekord på bostadsmarknaden: ”Högsta siffran vi någonsin noterat”

Tror du att amorteringskravet, som nu är tillbaka efter att ha varit på paus, kan ge ytterligare en dämpande effekt på priserna?

– Jag tror allvarligt talat inte att amorteringskravet är relevant. Även om amorteringskravet har pausats har bankerna räknat med det. Och jag vill understryka att det är fortsatt höga prisnivåer. Men jämfört med för ett år sedan är det nu en lugnare period. Vi ser en liten avmattning och förhoppningsvis är det här en indikation på en lite lugnare höst än förra året.

Naturlig inbromsning

Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är det naturligt att ”den extrema prisuppgången” som varit i Stockholm det senaste året bromsat in.

– Vi väntar oss att bostadspriserna kommer att fortsätta stabiliseras under hösten. Även om många fortfarande är intresserade av att flytta till något större så finns det en gräns för hur långt det är möjligt att gå i budgivningarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Mäklarförbundet är positivt

Även Mäklarsamfundet är positivt till att marknaden har gått in i ett lugnare läge under augusti.

– Det blir intressant att se om den utvecklingen fortsätter under hösten. Majoriteten av medlemmarna tror på oförändrade priser när vi summerar det tredje kvartalet, men det är samtidigt nästan 40 procent som bedömer att småhuspriserna kan fortsätta stiga, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Här byggs Sveriges första penthouse i trä

Bostadsrätter: Förändringar och medelpris

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, augusti 2021

Riket

1 månad: + 1%

3 månader: + 1%

12 månader: + 10%

Medelpris per kvadratmeter: 44 659 kronor

Storstockholm

1 månad: ± 0%

3 månader: -1%

12 månader: +10%

Medelpris per kvadratmeter: 65 358 kronor

Centrala Stockholm

1 månad: +1%

3 månader: + 1%

12 månader: + 12%

Medelpris per kvadratmeter: 106 232 kronor

Visa merVisa mindre

Villor och fritidshus: Förändringar och medelpris

Prisstatistik VILLOR, augusti 2021

Riket

1 månad: ± 0%

3 månader: +2%

12 månader: +16%

Medelpris: 3 776 000 kronor

Storstockholm

1 månad: -1%

3 månader: ± 0%

12 månader: + 18%

Medelpris: 6 903 000 kronor

Prisstatistik FRITIDSHUS, augusti 2021

Riket

12 mån: + 16%

Medelpris: 2 310 000 kronor

Visa merVisa mindre