Matcha inredningen med huset du bor i

Hantverksmässiga metoder. Och tidstypisk inredning. Byggnadsvård handlar inte längre bara om hur du bäst bevarar den lilla röda timmerstugan från 1700-talet.

  • Publicerad 12:13, 3 maj 2013

Oavsett om du bor i en kulturkåk på Söder, en sekelskiftesvåning i Vasastan eller en funkislya i Fredhäll – i dag kan i princip alla ägna sig åt byggnadsvård. Och snart lär vi göra det också.
Enligt de aktörer som Södermalmsnytt talat med, ökar intresset för byggnadsvård i Stockholm. Anledningen? Allt fler förstår vikten av att renovera med hållbara material och tidstypisk inredning.  
– Begreppet byggnadsvård har breddats på senare år, förklarar Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen, som följer utvecklingen noga.
– Från början talade man om byggnadsvård när man använde sig av traditionella material och gamla hantverksmetoder. Nu finns även miljöaspekten, att hus är investerad energi som inte förbrukas förrän dagen då huset rivs. Och så börjar många förstå att det finns ett värde i att bevara kulturhistoriska miljöer. Men även att välbevarade bostäder ökar i värde, säger Stephan Fickler.

Strömbytare i bakelit
Anna Slåtteby, ny ägare till Gysinge Centrum för byggnadsvård på Storgatan på Östermalm, planerar att utöka verksamheten för att fler ska få tillgång till äkta linolje­färger, gångjärn i smide eller strömbrytare i bakelit.
– Men det handlar inte bara om att ta hem fler produkter, utan även se till att kunskapen om byggnadsvård blir mer tillgänglig. Det ska vara lätt att göra rätt.
– I en tid då miljö och hållbarhet blir allt viktigare, ser vi att människors efterfrågan på hållbara lösningar och hantverk för att bevara sina hus och lägenheter ökar. Det finns ett stort intresse för byggnadsvård, säger Anna Slåtteby.

Gillar sekelskifte
Även i butiken Sekelskifte på Vikingagatan i Vasastan har Michele Pizzignacco fullt upp:
– Intresset för byggnadsvård är jättestort, och det sträcker sig över alla generationsgränser. Vi får även besök av ungdomar som vill riva ut föräldrarnas heltäckningsmattor. Många av våra kunder har det gemensamt att de sätter högt värde på den stil som rådde under förra sekelskiftet, både vad gäller byggnadsdetaljer och inredning. De vill nu återskapa den ursprungliga stilen i sina lägenheter och som, under 1970- och 80-talen, renoverades utan hänsyn till husens själ.
Michele Pizzignacco fortsätter:
– Vi har fokus på bygg­produkter och inredning från sent 1800-tal fram till 1920-talet. Arkitekturstilarna från denna period tilltalar många. I dag uppskattas traditionellt hantverk och ursprungliga materialval på ett helt annat sätt än under senare hälften av 1900-talet.

Inredning som funkar
Att återvända till ursprunget kan också vara ett sätt att hitta möbler och inredning som faktiskt funkar i bostaden. Har du 3.20 i takhöjd funkar en tidstypisk taklampa bättre än en modern ramp med spottar. Att välja socklar och dörrfoder som överensstämmer med bostadens byggår är ett annat tips.
– När du låter huset styra, får du en mer harmonisk känsla. Följ husets ursprungliga stil när du renoverar, så kan det inte bli fel, säger Anna Slåtteby på Gysinge Centrum för byggnadsvård.
Stephan Fickler på Svenska byggnadsvårdsföreningen håller med:
– Stilkrockar förstör upplevelsen av en byggnad eller en bostad mer än vad många tror. Det beror på att arkitekterna förr i tiden var inne och petade i minsta detalj i bostäderna som de skapade. Från trapphus till dörrtrycken. Gestaltningen går som en röd tråd genom hela huset. Den känslan bryts om du byter ut utan eftertanke.
Som byggnadsvårdare gör du inte bara en kulturhistorisk god gärning – utan även en insats för miljön.
– Du använder hållbara material som är snälla mot både natur och människa. Och gör du inte jobbet själv, anlitar du en lokal snickare. Han eller hon bygger direkt på plats i ditt hem, vilket ger färre transporter jämfört med om du åkt till bygghandeln och köpt något färdigproducerat som tillverkats i annat land. Och dessutom blir det fler arbetstillfällen i landetv säger Stephan Fickler.

Fakta

Så renoverar du som
en byggnadsvårdare

För att bli en byggnadsvårdare räcker det med att du är trogen husets ursprungliga stil när du renoverar eller bygger nytt.
Börja med att ta reda på så mycket du kan om bostaden. Hur såg det ut när huset var nybyggt? Vilka stilideal gällde på den tiden? Bor du i ett 30-talshus bör du till exempel tänka sparsmakat, och satsa på släta köksluckor och ljusa enfärgade eller småmönstrade tapeter. Bor du i en lägenhet från förra sekelskiftet, då är det stuckatur och spegeldörrar som gäller.
Tänk på att använda ursprungliga material och metoder när du renoverar. Och var rädd om bostadens personlighet. Vänd dig till stadsmuseet, länsmuseet eller en antikvarie om du behöver hjälp av en expert. Anlita hantverkare vid behov.
Ha inte för bråttom, utan ge dig tid att ta reda på fakta innan du sätter igång. Och använd hållbara material.  
Respektera huset själ. Gysinge Centrum för byggnadsvård definierar byggnadsvård med följande ord: ”Byggnadsvård är när du flyttar in utan att husets själ flyttar ut.” Känslan och äktheten ska alltså finnas kvar, även när du snickrat färdigt.


Här kan du hitta du det du behöver…
Antikvarie.com, Wallingatan 30, Norrmalm.
Byggfabriken, Högbergsgatan 29, Södermalm.
Gysinge Centrum för byggnadsvård, Storgatan 31, Östermalm.
Kulturhantverkarna, Norra stationsgatan 40A, Norrtull, och Smedjegatan 12 i Sickla köpkvarter.
Sekelskifte, Vikingagatan 28, Vasastan.
Snickarglädje, Svartmangatan 27, Gamla stan.
Stockholms Skepps & Byggnadsvård, Svandammsvägen 1, Hägersten.

… och här får du tips och inspiration
Skansen.
Besök de äldre byggnaderna eller kolla webben, på Skansens hemsida under fliken Titta & lyssna.
Stadsmuseet.
Besök utställningen Om hus eller kolla hemsidan under fliken Byggnadsvård.
Stockholms länsmuseum.
Gå till museets hemsida och klicka på ”Byggnadsvård”.
Svenska byggnadsvårdsföreningen.
På föreningens hemsida finns massor med tips och råd.

Visa merVisa mindre

Stor ökning av ägarlägenheter i Stockholm

Nyheter Ny trend på bostadsmarknaden Det byggs allt fler ägarlägenheter i Stockholm. Antalet bostäder har tiodubblats på ett år, skriver Hem&Hyra.tisdag 20/10 5:13

Bostadspriserna fortsätter stiga i Stockholm

Nyheter Nya mätningar av Svensk mäklarstatistik Under september steg både villa- och bostadsrättspriserna i Stockholm. Samtidigt nådde antalet sålda bostadsrätter nya rekordnivåer.torsdag 8/10 6:00

NY STATISTIK: Bostadspriserna fortsätter öka

Nyheter Högre prisökningar bland villor än bostadsrätter Den senaste månaden ökade priserna på både bostadsrätter och villor i Stockholmsområdet, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.tisdag 8/9 6:40

Villapriserna drar ifrån – bostadsrätter backar

Nyheter ✓Rekordhög omsättning på bostadsmarknaden i juni ✓LISTA: Prisförändring stadsdel för stadsdel Den försiktighet som varit på bostadsmarknaden under våren tycks vara över. I juni nådde omsättningen på bostadsrätter och villor nya rekordnivåer. Mest ökade villapriserna, enligt Svensk...onsdag 8/7 8:44