Värsta historierna. Stockholms andrahandsmarknad är stenhård – och de jobbiga upplevelserna många. Foto: Karin Nilsson

Mardrömsberättelserna om att hyra i andrahand

Hyra ut och bo i andrahand i Stockholm? Här är stockholmarnas berättelser du INTE vill läsa.

  • Publicerad 08:30, 21 maj 2017

”Klisterlappar överallt”

"Min kille hade lägenhet på Lidingö, jag på Stora Essingen. Vi bestämde oss för att pröva att bo ihop och flyttade in till mig och hyrde ut killens. Allt funkade och vi trivdes båda två och kom fram till att killens bostad skulle säljas, så vi hörde av oss till de som hyrde och berättade att de om tre månader skulle flytta ut, helt enligt kontrakt.

När vi kom dit några månader senare hade hyresgästerna satt upp klisterlappar överallt! Alltså på tapeterna. Och de vägrade städa (sa att det skulle ingå i hyran), så det luktade något fruktansvärt. De vägrade flytta ut och bodde kvar fyra dagar längre än de fick. Vi hotade med att ringa polisen, då hade de sönder kylskåpsdörren innan de försvann." Hyr aldrig ut igen

”Hyrde tvåa – blev en etta”

"Jag behövde hyra en lägenhet i fem månader. Fick via en kompis kompis kompis tag på en lägenhet i Årsta som kändes bra.

Typ tio dagar efter att jag flyttade in intogs hela innergården av byggställningar och gubbar i snickarbyxor. Lägenheterna skulle få balkonger. Skitkul för alla utom mig som nu fick bo fyra av fem månader i en byggarbetsplats (sovrummet gick inte att använda, fick sova i köket/vardagsrummet.)" Anonym

”Tanten kontrollerade mig”

"När jag fick mitt första jobb i Stockholm hade jag typ en vecka på mig att hitta lägenhet. Jag tokringde på allt som fanns på Blocket och fick till slut ett rum inneboende hos en tant i Vasastan.

Det var en femma och jag hade en avdelad etta utan dusch, det fick jag göra i ett annat hus. Köket var en kokplatta och en mikro, men jag klagade inte.

Det som var helt sjukt var att tanten gick in och kontrollerade mitt rum. En gång sa hon åt mig att jag borde bädda sängen och vika ihop kläderna. Till slut tog jag henne på bar gärning. Jag var hemma sjuk när hon plötsligt kom in i rummet, hon trodde jag var på jobbet. Hon sa att hon skulle släcka lampan, eftersom hon trodde att jag glömt den påslagen." Anonym."

Användes som bordell

"En andrahandsuthyrning kan bli en både dyr och otrevlig historia om man inte har full koll på vem hyresgästen är – fråga mig.

I mitt fall så visade det sig att min hyresgäst bedrev både tredje- och fjärdehandsuthyrning till diverse skumma typer. När det var dags för mig att flytta tillbaka till lägenheten var den full av spår som tydde på att den använts som en slags bordell.

Lite här och där låg det kondomer, glidmedel och tallrikar med intorkad mat på. Det vara bara för mig att vända på klacken och låta en städfirma totalsanera hela lägenheten. Eftersom några av extranycklarna saknades var jag också tvungen att byta ut samtliga lås.

Den tidigare så trevliga hyresgästen lyste med sin frånvaro och det som var tänk att bli en bra extrainkomst för mig slutade med ett stort hål i semesterkassan." Godtrogen, Hammarby Sjöstad

Bo i andra hand... Foto: Maja Brand

”Våra grejer var i källaren”

"Jag och min dåvarande pojkvän hyrde en tvåa i Bergshamra 2012. Tjejen som hyrde ut behöll en nyckel ”utifall att något skulle hända”. Och det gjorde det. En dag när vi kom hem låg det en lapp på köksbordet. Ägaren tyckte vi hade för ostädat och att vi hade repat hennes bänkskiva i köket (vilket vi absolut inte gjort). När vi ringde upp och förklarade att hon inte bara kunde komma in i lägenheten blev hon skitsur.

Några veckor senare ringde hon och sa att lägenheten skulle säljas och att det skulle vara visning tre dagar senare. Hon och hennes kompisar kom förbi på lördagen och ”fixade lite”. Vi fick hålla oss borta, men skulle få kompensation.

Vi flyttade in på hotell (betalade själva och blev aldrig kompenserade) och när vi kom tillbaka hade de typ tömt hela lägenheten, bara de stora möblerna fanns kvar. Alla våra grejer var nedpackade i lådor i källaren." Sanna, 34, Täby

”Dörren var ett draperi”

"Jag och min tjej kom överens om att vi behövde bo isär ett tag. Jag kollade runt på Blocket och fastnade för en annons för en lägenhet som bara låg några minuter bort. Enligt den var det ett privat rum, med tillgång till gemensamt kök och badrum. ”Funkar perfekt en månad”, tänkte jag som trivts med att bo i studentkorridor.

Jag behövde bara en minut för att fatta att här ville man ABSOLUT INTE bo. ”Det privata rummet” var precis vid köket med draperier som dörr. Ute i vardagsrummet bodde ägaren (han som sa sig äga i alla fall) på en madrass på golvet och bredvid hans madrass låg ett liggunderlag där ”en städerska snart skulle flytta in och bo gratis om hon höll rent”. Det var disk precis överallt och luktade något förjävligt. Två andra bodde också i ett rum längre bort.

För det här skulle jag betala 7 000 kronor i månaden." Krille, 26, Årsta

... är inte lätt. Foto: Andreas Enbuske

Snittpriset för en a­ndrahandslya

Stockholm Stad

Snitt 12 848 kr

1 rum 10 718 kr

2 rum 13 541 kr

3 rum 16 092 kr

Östermalm 15 335 kr

Vasastan 14 295 kr

Kungsholmen 14 664 kr

Södermalm 13 245 kr

Bromma 11 495 kr

Hässelby och Vällingby 9 322 kr

Spånga och Kista 10 268 kr

Enskede och Skarpnäck 12 265 kr

Hägersten och Liljeholmen 11 407 kr

Farsta/Vantör 10 397 kr

En etta i Hässelby och Vällingby kostar i snitt 6 366 kronor. Billigaste e­ttan i Stockholm.

En trea på Kungsholmen kostar i snitt 19 080 kronor per månad. Dyraste trean i innerstan.

En etta på Södermalm kostar i genomsnitt 10 925 kronor. Billigaste ettan i i­nnerstan.

Statistiken bygger på data framtagen av uthyrningstjänsten Q­asa. Hyrespriserna är hämtade från 2 432 bostadsannonser som publicerats mellan oktober 2016 och mars 2017.

Visa merVisa mindre