Tidig skiss av egenproducerade lägenheter i Lovisedal i Älta som Nacka kommun nu har gett klartecken till för vidare projektering. Foto: Equality Living

Klart för egenproducerade lägenheter i Nacka

Egenproducerade lägenheter kan snart bli verklighet i Sverige. Den första projekteringen har fått klartecken i Stockholmsregionen.

  • Publicerad 11:21, 13 mar 2020

Egenproducerade lägenheter där de boende gemensamt köper en tomt och är med och utformar och finansierar byggprocessen har länge varit på frammarsch i Europa.

Nu har modellen nått Sverige och Stockholmsregionen.

Nacka kommun har nyligen upplåtit en fastighet i Lovisedal i Älta till företaget Equality Livings som i sin tur ska erbjuda konsumenter en struktur för uppförande av egenproducerade hem.

Projektet är det första i sitt slag i Sverige och företaget ska nu samla in intressenter för fortsatt utveckling.

– Idag kan du bygga ditt drömhus från grunden, men inte din drömlägenhet. Det vill vi ändra på. Givet vad det kostar att köpa en bostad i Sveriges storstäder så är det fullt rimligt att konsumenterna får mer makt över sitt boende och möjligheten att utforma det efter sina egna behov och preferenser, säger Anders Blomkvist, projektledare på EQ Living i en kommentar.

Vill matcha tyska utvecklingen

Grundtanken är att de boende delar på ägandet av marken och alla kostnader. I sin tur är det fritt fram för innehavaren att själv bestämma hur bostaden ska utvecklas och användas.

Bara i Tyskland står egenproducerade lägenheter för 20-30 procent av nyproduktionen, enligt Anders Blomqvist. Men även i Frankrike och i Finland är det på frammarsch.

Målsättningen är nu enligt företaget, som även har planer på projekt i Barkarby och Mälarhöjden-Bredäng, att egenproducerade bostäder ska stå för 20 procent av markanvisningarna i Sverige år 2050, vilket då skulle motsvara den tyska utvecklingen.

– Sverige är redo för den här nya formen av byggande. Det råder idag stor brist på mångfald på den svenska bostadsmarknaden, och fler aktörer och boendeformer behövs för att öka valfriheten för konsumenter. Egenproducerade bostäder med ägarlägenheter i fokus bör vara en del i en framtida och mer mångfacetterad bostadsmarknad, säger Anders Blomkvist.

Så funkar egenproducerade lägenheter

De boende delar på ägarskapet av marken och är med och utvecklar bygget och bostäderna från grunden. Det möjliggör ett direkt delägarskap av fastigheten och större frihet kring hur ytorna ska utformas och användas. Modellen har varit på frammarsch i bland annat Tyskland, Frankrike och Finland.