Original. En tvårummare på 70 kvadratmeter… kan göras om till en trea… eller rentav en fyrarumslägenhet. Foto: Berggren Hörle

Skippa öppen planlösning – kläm in ett rum till

Nu går vi ifrån öppen planlösning. I stället vill vi bo på samma yta med fler rum. Men hur många rum går det att klämma in på en alternativ planlösning innan det blir löjligt?

  • Publicerad 09:46, 19 jan 2016

Just nu är en tvårummare på 70 kvadratmeter till salu på Östermalm. Men efter alla bilder och planlösningen i original på mäklarens hemsida så kommer två extra förslag på planlösning där den ritats om både som en trea med det gamla köket som sovrum samtidigt som det nya köket flyttat in i vardagsrummet - och som fyra där man också tagit ett hörn av vardagsrummet och byggt ett tredje sovrum.

Det är helt okej att göra så, menar Rickard Engström som är doktorand på KTH med renovering inför försäljning som specialområde. Han är dessutom fastighetsmäklare.

Lätt att sätta upp en vägg

Det är inte svårt för den som är lite kreativ att bygwga om. Man behöver oftast inte ens bostadsrättsföreningens tillåtelse om man vill sätta upp en vägg, däremot måste man se över ventilationsflödet i lägenheten - annars kan det bli krav på åtgärder i efterhand om det blir en en obligatorisk ventilationskontroll.

Definitionen av ett rum är att golvytan ska vara minst 7 kvadratmeter. Det ska också finnas direkt solljus i rummet.

Vid en försäljning däremot måste det alltid framgå hur många rum som lägenheten är registrerad som.

– Min känsla är att vi generellt gått från önskemål om öppen planlösning till fler rum, och min rekommendation till byggföretag är att bygga mindre lägenheter men med flera rum.

 

Min känsla är att vi generellt gått från önskemål om öppen planlösning till fler rum

Kungsholmens minsta lägenhet? Här är 12 kvadratmeter på Inedalsgatan. Foto: Andreas Enbuske

Så om du har några kvadratmeter extra och ska sälja din lägenhet – visa hur du kan sätta upp väggar för att klämma in maximalt med rum. Då ökar du kundgruppen och får förhoppningsvis fler spekulanter.

– Du flyttar målgruppen från en mindre grupp med ensamstående samt yngre par till att även räkna in yngre par med barn samt separationer med ett till två barn. I Stockholm ligger ofta fokus på pris per kvadratmeter när man diskuterar men pris per kvadratmeter bör delas in i olika preferenser som exempelvis antal rum, hiss, läget och så vidare. Internationellt om man tittar på andra europeiska storstäder har de fler rum per kvadratmeter än vi som bor i Stockholm, säger Rickard Engström.  

Ett rum vs. En garderob

DET HÄR ÄR ETT RUM

Ett rum måste ha en golvyta på minst 7 kvadratmeter. Det måste också ha direkt solljus. Varken kök, kokvrå eller hygienutrymme får räknas som rum. Inte heller matrum i anslutning till kokvrå när matrummet tillsammans med kokvrån räknas som kök enligt Lantmäteriet.

Om du vill sätta upp väggar och bygga nytt rum så behövs oftast inte ens bostadsrättsföreningens tillåtelse. Men se upp så att ventilationen är bra.

DET HÄR ÄR EN GARDEROB

Utrymmet saknar direkt ljusinsläpp.

Den är mindre än 7 kvadratmeter.

Visa merVisa mindre