Prisökning. När kollektivtrafiken byggs ut kommer flera bostadsområden i Stockholm att öka i popularitet – och pris .

Här är Stockholms hetaste bostadsområden – snart

Nyligen beslutades det att tunnelbanan ska byggas ut, att Roslagsbanan ska förbättras och att Spårväg Syd ska bli verklighet. Det här betyder ett rejält uppsving för flera bostadsområden i Stockholm. Inte minst prismässigt.

  • Publicerad 06:30, 10 apr 2017

Stockholms stad, Stockholms läns landsting och staten har gemensamt slagit fast framtiden för Stockholms kollektivtrafik. Mycket ska göras. Bland annat ska tunnelbanan byggas ut till Älvsjö från Fridhemsplan, med nya stationer vid Årstaberg, Årstafältet och Östberga.

Det här kommer på sikt innebära ett rejält uppsving för lägenhetspriserna i områdena.

LÄS ÄVEN Stjärnmäklare: Bostäder i Stockholm kan bli hur dyra som helst

– Ja, priserna kommer garanterat gå upp. I alla de här områdena. Tillgänglighet och kommunikation är viktigt i Stockholm och det här beslutet påverkar bara bostadsmarknaden positivt. Med tunnelbanan blir allt mer tillgängligt, säger Robert Karlsson, kontorschef för Skandiamäklare i Årsta, Stureby och Östberga.

Grönt nära stan

I och med ny tunnelbana kan områdena mycket väl vara de platser där bostadspriserna rent procentuellt stiger mest.

– Absolut. Med närheten till tunnelbana kommer Årsta, Östberga och Älvsjö bli ännu mer attraktiva. Många vill söka sig hit eftersom det är nära stan men fortfarande mycket grönområden. Vi märker redan nu stor efterfrågan. Stan kommer hela tiden längre ut och gränsen för innerstan förskjuts, säger Sara Kristensen, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Årsta.

Efterlängtat tunnelbana

Östberga är ett exempel på bostadsområde som i dag saknar bra kommunikationer. Genom åren har det föreslagits både en utbyggnad av tvärbanan, och även mer drastiska förslag som att en linbana ska dras över Årstafältet mellan Årsta och Östberga. Att det nu står klart att Östberga får sin egen tunnelbanestation tas emot med glädje.

LÄS ÄVEN Är det nu det blir skyskrapor i Stockholm?

– Är det sant? Som vi har väntat!, sade Östbergabon Judith Biwera till StockholmDirekt när förslaget presenterades.

Även norr om stan spås ett prismässigt uppsving. Roslagsbanan, som i dag endast går till Östra station, ska på sikt grävas ner i tunnel och hela vägen in till T-Centralen. Det här innebär betydligt bättre kommunikationer från Täby med omnejd. Och som en följd av detta ökar bostadspriserna.

– Kommunikationer har definitivt en påverkan på priset. Detta gäller många målgrupper – allt från den yngre generationen, äldre generationen samt den bilburna som har ett alternativ att lämna bilen hemma, säger Michaela Holmström, kontorschef på Notar mäklarkontor i Täby.

Hon tror att fler Stockholmare kommer att välja Täby med omnejd som bostadsadress i framtiden. Vilket också driver på prisutvecklingen.

– Området blir mer tillgängligt, mer attraktivt och vi tror på ännu större flyttströmmar. Högre efterfrågan leder till högre priser, säger Michaela.

Priser ökar med närheten

Exakt när tunnelbaneutbyggnaden ger effekt på kvadratmeterpriserna är svårt att säga, enligt mäklarna.

– Gissningsvis kommer det ske strax före tunnelbanans utbyggnad är klar, säger Robert Karlsson.

– Jag har svårt att se att priserna kommer stiga redan i dag tack vare beslutet att bygga ut tunnelbanan. Jag vågar inte svara på när, men i nära anslutning till att det är klart känns rimligt, säger Sara Kristensen och avslutar:

– Bostäder som ligger nära tunnelbanestationer blir alltid dyrare.

Kollektivtrafiksatsningar

Tunnelbanan byggs ut

Från Fridhemsplan går en helt ny linje. Via stationer i Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga hela vägen till Älvsjö. Från Odenplan byggs även en linje till nya stationer i Hagalund och Arenastaden.

Spårväg Syd

En ny spårväg mellan Älvsjö och Flemingsberg (via Fruängen, Skärholmen, Kungens kurva och Masmo).

Roslagsbanan byggs ut

Det byggs en tunnel hela vägen till T-Centralen från Universitetet. Östra station försvinner. ­Ny sträckning från Universitet blir Odenplan – T-centralen.

LÄS OM ALLA SATSNINGAR HÄR

Visa merVisa mindre

Bostäder i och med kollektivtrafiksatsningarna

Bostäder tack vare tunnelbanan:

Stockholm Stad bygger drygt 48 500 bostäder.

Solna Stad bygger 4 000 bostäder

Bostäder tack vare Roslagsbanan:

Täby kommun ska bygga 16 200 bostäder.

Österåker kommun bygger 7 020 bostäder.

Vallentuna kommun bygger 5 650 bostäder.

Stockholm Stad bygger 500 lägenheter (vid Östra Station, Valhallavägen).

Bostäder tack vare Spårväg Syd:

Huddinge kommun bygger 18 500 bostäder.

Visa merVisa mindre