Hans etta på 40 kvadrat – blev en hel trea

Efter skilsmässan behövde Alfred Söderdahl en ny bostad till sig själv och sina barn. Lösningen blev att bygga om en 40 kvadratmeter “stor” sekelskifteslägenhet till en trea. “Takhöjd är en nyckel för att kunna göra en sådan här lösning”, säger han.

  • Publicerad 06:50, 8 jan 2018

Sekelskifteslägenheten i Vasastan är inte större än 40 kvadratmeter. Men här ryms ändå två små sovrum, ett loft, ett vardagsrum, ett kök och ett stort matbord med plats för tio personer.

Väggarna är gråmålade och inredningen minimalistisk och sparsmakad, men samtidigt funktionell. Ingenting är tillfälligt, allt är noga utvalt för att fylla en funktion i en vanlig barnfamiljs vardag i Stockholm.

– Takhöjd är en nyckel för att kunna göra en sådan här lösning, säger Alfred Söderdahl, 38.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I snart tre och ett halvt år har han levt varannan vecka-liv i lägenheten på Rehnsgatan på Norrmalm tillsammans med sina tre barn och, på senare tid, även sin sambo.

– Det här började när jag separerade med mitt ex. Jag hade inte ekonomi att köpa mycket större än så här. Så min idé var att hitta något så jag kunde bo kvar i området och barnen slapp flytta. Så jag letade efter en liten lägenhet med potential att bygga om utifrån de behov jag hade, säger Alfred Söderdahl.

"Kan stänga dörren om sig"

Resultatet blev en ultraeffektiv planlösning mitt i city där ett rum blev tre med ett sov-loft ovanpå det.

– Jag har byggt ett par små rum i rummet, och ovanför de rummen ett loft till mig själv. Det gav barnen ett varsitt minirum där de kan stänga dörren om sig. Samtidigt har den minsta kunnat sova med mig på loftet. Även om det är liten yta kunde jag tillgodose behoven, säger Alfred Söderdahl.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Loftet fungerar som ett föräldrasovrum. Foto: Sacharias Källdén

Utanför sovrummen står en soffa. Och i köket kan de med lätthet äta hela familjen med sina vänner. Att kunna tänka om i en marknad där varje kvadrat räknas är viktigt, enligt Alfred. Kubik måste gå före golvyta.

"Känns helt sjukt"

– Det unika är inte att bara få plats med personerna. Utan att få plats med alla samtidigt som det är estetiskt tilltalande. Här finns inga flytta-runt lösningar, allt är permanent, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det känns helt sjukt när man berättar för folk hur liten den är. Men alla som ser lägenheten är väldigt förvånade. Den upplevs inte som så få kvadrat som den är.

Finns det inget negativt?

– När vi använder lägenheten alla fem är badrummet den trånga sektorn. Men det är ändå häftigt att känna att allt funkar.

Efter skilsmässan behövde Alfred Söderdahl en ny bostad till sig själv och sina barn. Lösningen blev att bygga om en 40 kvadratmeter “stor” sekelskifteslägenhet till en trea. Foto: Sacharias Källdén

SE FLER FOTON PÅ LÄGENHETEN I BILDSPELET OVANFÖR ARTIKELN