Det blir bara enklare och enklare att skänka bort saker. Foto: Gustav Mårtensson

De hämtar dina saker vid dörren

Ska du städa förrådet inför våren? Kasta inte de saker du inte vill ha. Många organisationer och appar hämtar det mesta – helt gratis. Vi hjälper dig hitta rätt ställe.

  • Publicerad 06:50, 9 mar 2018

Inför våren kan det var skönt att städa förrådet eller garderoben. Men kanske har du ingen bil eller ingen ork att släpa flera kassar till second hand-butikerna. Det gör inget. De flesta organisationerna i Stockholm kan hämta dina saker direkt vid dörren.

– Det är ju bättre att människor skänker sakerna till oss än att det kastas på tippen. Vi är beroende av att folk ska vilja skänka, säger Magnus Lunden, enhetschef för second hand på Röda korset.

"Trasiga saker tär på våra resurser"

Men det finns en del saker att tänka på innan man beställer hämtning. Packa i lådor eller kassar och se till så att det inte blir för tungt, tvätta och se till så allt är helt, rent och fungerar.

– Trasiga saker tär på våra resurser, vi har inte tid eller personal för det. Man kan tänka såhär: skulle jag ge det till en vän så kan jag skänka det, säger han.

De flesta butiker som vi varit i kontakt med hämtar bara större varor eller flera lådor vid dörren. Vill man bara ge bort en kasse ska man helst leta upp en butik som ligger nära eller höra av sig till närmaste second hand-butik för att få råd.

– Man kan alltid ringa till oss och höra sig för, vi kanske har en körning i det området samma dag. Men vi hämtar inte En blomkruka i Sollentuna, om du fattar vad jag menar, säger Jonny Öhman som kör varor för Återvinnarna på Södermalm.

Gör det enklare att återvinna

En undersökning från SCB visar att vi handlar 13 kilo textilier per år och person. Av dem går 2,4 kilo till välgörenhet och 8 kilo rakt ner i soporna. En lösning på problemet tror Magnus Lunden från Röda korset är att göra det enklare att återvinna.

En lösning är att samarbeta med olika appföretag. Vilket flera av de stora organisationerna redan börjat med.

– Människan är bekväm av naturen och vi måste tänka mer på hur vi kan komma närmare givaren. Idag har vi ett bra samarbete med Tiptapp och jag hoppas det kan växa, säger han.

Han menar även att man ska tänka på hela kretsloppet. Att inte bara skänka utan även fundera på vad man handlar och vart.

– Det är viktigt att vi ökar medvetenheten och att folk förstå att de kan påverka konsumtionen. Sen ska man tänka på att pengarna vi får av de varor vi säljer kan göra gott för Sverige och världen.

Butiker som hämtar dina saker vid dörren:

MYRORNA

Hämtar bara möbler eller flera kassar eller lådor, rådfråga på telefon.

Tel: 020 1400044

Vad: Det mesta förutom gammal elektronik och vitvaror.

ÅTERVINNARNA

Hämtar efter att du ringt och förklarat vad du vill skänka.

Tel: 08 61 50 210

Vad: Porslin, husgeråd, böcker, kläder, prylar, möbler.

EMMAUS

Hämtar minst två sopsäckar textilier eller två flyttlådor med saker.

Tel: 08 74 42 222

Vad: Textilier och prylar, inte böcker.

RÖDA KORSET

Hämtar efter att du ringt och förklarat vad du vill skänka, men enbart större saker.

Tel: 0771-19 95 00

Vad: Möbler, prylar, kläder.

HUMANA

För att boka hämtning skriv till deras mail.

Mail: textilinsamling.se

Vad: Kläder, textiler och assessorer.

ERIKSHJÄLPEN

Hämtar efter att du ringt och förklarat vad du vill skänka.

Tel: Spånga: 08 36 88 20/Vårby: 08 68 00 020

Vad: Kläder, hemtextil, husgeråd, möbler, böcker, prylar.

STADSMISSIONEN

Hämtar minst 10 kartinger eller 10 möbler. Ring för att boka hämtning.

Tel: 08 68 42 34 10

Vad: Det mesta förutom sängar, bokhyllor, skåp och vitvaror.

VERDANDI

Hämtar om du har tunga möbler eller mycket prylar.

Tel: 08 10 77 33

Vad: Kläder, hemtextil, husgeråd, möbler, böcker, prylar.

Visa merVisa mindre

Apparna som hjälper dig

TIPTAPP: Lägg ut skräp eller möbler du vill bli av, så kommer en privatperson och hämtar och kör till tippen. Gratis att anonsera men du lägger ett förslag på pris för att få varan hämtad. Överkottet går till socond hand butiker.

SELLPY: Beställ en påse som du lägger de kläder du vill kasta eller sälja i. Företaget hämtar påsen vid dörren och sköter försäljningen eller återvinningen åt dig.