Därför är bästa festen alltid i köket

Närhet till dricka, rökning under fläkten, stort mingelpotential? Buden är många om varför vi alltid samlas i köket när det är fest.

  • Publicerad 13:07, 6 mar 2015

Det finns en trygghetsfaktor i just köket.

På fest. Ett buffébord med hemgjorda semlor, chips och snacks har dukats upp i vardagsrummet och det är där ljudanläggningen pumpar. Ändå är rummet i stort sett tomt. I köket däremot råder fullt liv. Trots avsaknad av musik är ljudnivån härinne hög. Folk sitter uppflugna på köksbänkar eller på golvet, någon tar en öl ur kylen. En strid ström av folk passerar in och blir kvar. 

Varför vill vi så gärna hänga i köket när det är fest?  

– Rent historiskt sett så
var all boyta koncentrerad till köket. Allting byggdes kring elden – som var livgivande. Så man kan nog koppla vår förkärlek för köket som samlingsplats till människans ursprung, säger Maja Willén, som forskar i konstvetenskap och svensk samtida bostadsarkitektur vid institutionen för kultur och estetik på Stockholms Universitet.

Köket är mysigare

Felipe Costa är klubbarrangör och dj. Han gillar kökshäng och tror att det är för att köket är litet och det är lättare att komma nära inpå varandra som vi hamnar just här.

– Vardagsrummet är oftast större och man får ett avstånd till de andra personerna där. Dessutom är vardagsrum ofta så fixade så att de nästan blir stela. Köket är mysigare helt enkelt, säger han. 

I dag har bostadsproducenter tagit fasta på köket som samlingsplats. Öppen planlösning och möjlighet att visa upp köket blir allt viktigare i nyproducerade bostäder. Enligt undersökningar är köket det rum som lägenhetsköpare bryr sig mest om när de tar ställning till bostadsköp. 

Men köket som samlingspunkt har inte alltid varit självklar. Under mitten av 1900-talet fokuserade man på köket som  arbetsplats. Det skulle vara funktionellt och litet. 

– Men även under den tiden blev det  så att folk trängde ihop sig i de små
köken av någon anledning, säger Maja Willén. 

Närhet till kyl och fläkt

Plura Jonsson har blivit hela Sveriges expert på fest i kök efter tv-programmet ”Pluras kök”, där han bjuder in kända svenskar att äta och festa
i hans kök på Kungsholmen. 

– Köket är lägenhetens knutpunkt. Jag har hamnat i köket på fest ända sedan
jag var ung. Kanske var det närheten till kylen och att man kunde röka under
köksfläkten som gjorde att de roligaste människorna hängde där, säger Plura.

Plura har ända sedan han flyttade hemifrån velat ha ett kök som inbjuder till häng. 

– Jag har inte alltid kunnat haft ett sådant kök, men nu när jag har råd har jag fixat det. Jag gillar att kunna bjuda in mycket folk och ha stora middagar. Sitta och snacka, dricka vin och äta god mat, säger han.  

Köket - en trygghetsfaktor

Maja Willén menar att vi sedan barndomen känner en trygghet i kök.

– Det finns en trygghetsfaktor i just köket. Man har varit där mycket under sin uppväxt och många familjerelationer hålls vid liv i köket. Det sitter nog i även i vuxen ålder, och även när man går hem till andra. Det finns ett lugn i köket som folk känner av, säger hon. 

Köksfestekvationen – en lite lagom vetenskaplig förklaring

Sannolikheten att en vardagsrumsfest knoppar av sig till en köksfest följer ekvationen x/y=z, där x är vardagsrummets storlek i kvadratmeter, y ävr antalet festdeltagare och z är sannolikheten för avknoppning. Om z=<3 är sannolikheten stor att det blir köksfest. 

Exempel: I ett 30 kvadratmeter (x) stort vardagsrum pågår en fest med tio personer (y). Då 30/10=3 kan festen utan problem ännu hålla sig till vartdagsrummet. Ytterligare en person tillkommer nu, varpå värdet z plötsligt blir mindre än 3 och festen knoppar av sig till köket.

Att köksfesten blir lite coolare än den ursprungliga vardagsrumsfesten beror på att de som knoppar av festen per definition är de som är lite alternativa, och alternativa människor anses som vi vet alltid lite häftigare. Därtill kommer det faktum att det är de senaste tillskotten till festen som får den att knoppa av, och lika känt ävr ju att fint (och lite häftigare) folk kommer ju alltid sent (och därvidlag stundom får faktor z att sjunka under 3). 

Visa merVisa mindre

Röster från Facebook

Man slipper fastna i en soffa bredvid någon tråkig.

Rörelse- och mingelfaktorn är viktig! 

Lite mindre press och mer avslappnat

Nice att hänga mot köksbänken! 

Man förknippar mat/kök med umgänge

Visa merVisa mindre

Pluras tips

Välfyllt kylskåp med öl och vin.

Arbetsbänkar och köksbord som man kan hänga vid/på. 

Tillåt rökning under köksfläkten

Visa merVisa mindre