Allt fler bostadsbyggen vill profilera sig mot cyklister. Till vänster "Cykelverkstaden" i Täby park och till höger "Florahuset" i Midsommarkransen. Foto: Belatchew Arkitekter/Mostphotos/Brunnberg & forshed/Riksbyggen

Cykelvänliga byggen på frammarsch

Mer cykel och mindre bil. Så ser det ut på allt fler håll i länet när byggaktörerna planerar nya projekt.

  • Publicerad 08:04, 4 apr 2019

Nästa år börjar inflyttningen i det nya bostadsområdet Täby Park. Bygget, som sker på den gamla galoppbanan, beskrivs som en modern stadsdel med hållbarhet i åtanke.

– Visionen är att det ska bli en cykla och gå-stad. Vi vill att det här ska bli en både spännande och attraktiv stadsdel i Täby, säger Maria Campos Björkquist, marknadschef för Täby Park AB.

Just nu bygger Skanska, JM och Riksbyggen både bostadsrätter och hyresrätter i området, som även går under namnet ”Cykelstaden”. Planen är alltså att bilen får mindre betydelse samtidigt som fokus läggs på annan rörlighet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har lagt ett hållbarhetsprogram för hela stadsdelen. Om man förr i tiden tittade på bilar primärt, tittar man nu i stället på hur man ska kunna leva utan att ha bil. Så alltifrån kommunikationer, olika typer av cykellösningar och cykelvägar planeras in redan från första stund. Hela den här stadsdelen är därför unik, säger Maria Campos Björkquist.

Planerar linbana

Men det är inte bara i Täby bilarna får stå tillbaka när byggaktörerna planerar nya områden. Ord som cykelverkstad, cykelpool, cykelservice, verkstad och cykelparkeringar har blivit allt mer flitigt förekommande ord när byggprojekten marknadsförs.

Ett exempel är de 37 bostadsrätter som planeras byggas i Florahuset i Midsommarkransen som bland annat ska få solceller på taket, fasad i trä, cykelverkstad och utlåning av elcyklar.

Ett annat är Sollentuna Hills, som förutom att beskrivas som en naturnära och cykelfrämjande stadsdel, även planeras få en linbana till Häggvik.

Handlar helt och hållet om hållbarhet

Och ett tredje är bostadsrättsföreningen Cykelverkstaden i Täby Park, som just nu har ett flertal lägenheter till försäljning med ett tydligt fokus på cykel och rörlighet utan bil

– Framtiden handlar helt och hållet om hållbarhet. Och då inte bara om cykel, utan om allt vad gäller socialt hållbara boendeformer, mötesplatser, trygghet, energiförsörjning, odlingsmöjligheter, digitalisering och delningsekonomi, säger Maria Campos Björkquist.

Exempel på byggen som profilerar sig mot cyklister

Florahuset - Midsommarkransen

Hus med träfasad om totalt 37 lägenheter med odlingstak, cykelverkstad och utlåning av elcyklar.

Täby Park - Täby

Cirka 6000 lägenheter och 4000-5000 arbetsplatser. Stadsdelen byggs med cykel- och gångfokus.

Pylonen - Orminge, Nacka

Sju punkthus med trafikfria grönzoner och cykelverkstad.

Rörviksbacken - Årsta

Fyra punkthus i Årsta om 32 lägenheter byggs i en första etapp. Här finns förutom gemensamhetsytor även cykelverkstad.

Sollentuna Hills - Sollentuna

89 bostadsrätter och radhus i Väsjö i Sollentuna. Fokus på natur, friluftsliv och cykel. Föreslås även få linbana till Häggvik.

Vélo - Årstaberg

Intill pendeltågsstationen vid Årstaberg planerar Besquab för 172 nya lägenheter med cykelflörtande namnet Vélo. Krog för cykelupphängning på balkongen, cykelparkering under tak, cykelverkstad och avspolningsplats för leriga hojjar samt bilpool är några av säljargumenten.

Nouvelle - Upplands Väsby

Här bygger 70 hyresrätter utan parkeringsplatser bara ett kvarter från Väsby station. Projektet är det första i sitt slag i Stockholms län där detaljplanen antagits med p-tal noll. Projektet har inge utpräglat cykelfokus, men det kommer att finnas en gemensam cykelpool samt en bilpool med bokningsbara bilar tillgänglig för hyresgästerna.

Visa merVisa mindre