Cykelrensning kan vara olagligt

”Lappa din cykel annars slängs den!” Cykelrumsrensning är kutym, men fastighetsägare och bostadsrättsföreningar riskerar att åka dit.

  • Publicerad 09:15, 23 maj 2014

Rensning av övergivna cyklar har blivit en vår- och försommartradition i många bostadsrättsföreningar och hyreshus.

Några veckor i förväg brukar ett meddelande i stil med ”Dags att städa cykelrummet! Sätt en lapp på din cykel före ett visst datum så vi vet vems det är. Olappade cyklar bortforslas”, dyka upp i portarna.

Men får en fastighetsägare verkligen kasta bort olappade cyklar hur som helst?

Det kortfattade svaret är nej. Men om ingen protesterar får det inga konsekvenser.

Enligt Tomas Eriksson, jurist på polisen i Stockholm, är det inte helt lätt att säga exakt vad som gäller för bortforsling av tvåhjulingar (och alla andra saker) från cykelrum och cykelställ.

– Den här frågan är lite lurig. Vi har utrett den tidigare, men det är ändå svårt att ge helt klara besked, säger Tomas Eriksson.

Det svåra består i att varken hittegodslagen eller bestämmelserna om övergivet gods, ger några raka besked om övergivna cyklar som står inuti en huskropp eller i ett ställ.

– En fastighetsägare får inte ta någon annans cykel. Men om ägaren övergett cykeln kan det bli så att den som äger fastigheten får överta den, men knäckfrågan är ju när en cykel kan sägas vara övergiven, säger Tomas Eriksson.

Tar alltid en risk

Lagen säger ingenting om någon särskild tidsram. Inte heller om skick. Fastighets-ägaren måste alltså kunna försäkra sig om att cykeln är övergiven på annat sätt.

– En trasig och gammal olappad cykel räknar fastighetsägaren oftast som övergiven, vilket är rimligt att tro att den är. Oavsett tar fastighets-ägaren alltid en risk när den plockar bort en cykel, säger Tomas Eriksson.

Om en ägare dyker upp, kanske långt senare, och börjar bråka och anmäler det som stöld, ja då riskerar fastighetsägaren eller styrelsen att bli anmäld för stöld.

– Det gäller alltså för en bostadsrättsförening eller hyresvärd att vara säker på att man kan ta bort cykeln utan att det blir ett brott, säger Tomas Eriksson.

Spelat det någon roll i vilket skick cykeln är?

– Det är inte skicket som avgör, det är om det finns en ägare eller inte.

Tvingas chansa

Ove Schramm, jurist på Fastighetsägarna, säger att det är ett elände för föreningarna att det inte finns tydlig lagstiftning att luta sig mot. Om man visste vem som ägde en övergiven cykel som står och skräpar kunde man gå till Kronofogden och kräva att ägaren tar bort den, nu tvingas fastighetsägarna chansa lite, som han säger.

– Min rekommendation till föreningar är att vara försiktig med lapparna och ta god tid på sig. När man plockar olappade cyklar bör man ställa in dem i ett förråd och ha dem där i upp till ett halvår. Då bör en ägare ha upptäckt att den är borta, säger Ove Schramm.

Han råder fastighetsskötarna att fotografera alla cyklar som ska slängas eller skänkas.

– Annars kan det bli så att den gamla Monarken med trasiga hjul förvandlats till en ny 24-växlad finhoj i cykel-ägarens ögon, om du förstår vad jag menar, säger Ove Schramm.

Relaterad information

Försvann din cykel? Anmäl!

Det spelar ingen roll om du missat att sätta en namlapp på din cykel. En bostadsrättsförening eller hyresvärd får inte kasta en cykel mot ägarens vilja.

Om du saknar din cykel efter rensningen, prata med fastighetsförvaltaren. Ibland förvaras de bortforslade cyklarna i ett alternativt förråd ett tag innan de kastas eller skänks bort.

Om du har skäl att tro att föreningen eller hyresvärden kastat din cykel kan du göra en polisanmälan om stöld. Det vanligaste är att man kommer överens om skadestånd.

Ingen av de experter vi pratat med känner till något fall där en bortkastad cykel lett till åtal.

Visa merVisa mindre