När tillräckligt många säger att det är bostadsbrist, tillräckligt många gånger, så blir det en sanning, säger Nordea Markets chefsanalytiker. Foto: Direktpress/Mostphotos

"Bostadsbristen i Stockholm är en myt"

Nordeas chefsanalytiker menar att allt snack om bostadsbrist inte stämmer. Den höga byggtakten kan innebära att Stockholms bostadsbubbla spricker.

  • Publicerad 11:48, 2 jun 2017

Faktiskt legitimt att kalla bostadsbristen för en myt

I flera år har det talats om att det råder en stor bostadsbrist i Stockholm. Det här är något som Nordea Markets chefsanalytiker Andreas Wallström nu utmanar i sin rapport ”Sverige: Myten om bostadsbristen”.

– När tillräckligt många säger att det är bostadsbrist, tillräckligt många gånger, så blir det en sanning. Men det stämmer inte. Ser man till Stockholm så finns det bostäder till alla, säger Andreas Wallström.

Experten: Så kan bostadsbristen lösas i Stockholm – i ett nafs

Han poängterar att det här resonemanget inte handlar om det sociala problemet med akut hemlöshet. Men det är knappast de mest socialt utsatta man brukar syfta till i diskussionen om bostadsbrist. Det Wallström snarare menar är att Boverkets prognoser för hur mycket som behöver byggas (400 000 nya bostäder i Sverige fram till 2020) är felaktig.

– Det är Boverkets siffror som har styrt hela debatten, men jag ser att deras siffror kan halveras. Därför är det enligt mig faktiskt legitimt att kalla bostadsbristen för en myt, som mest är bristen på bostäder bara hälften så stor som alla påstår, säger Andreas Wallström som anser att bygghetsen behöver stanna av.

Ny pristrend: Bostadssäljare får inte längre vad de kräver

Det som gör att siffrorna inte stämmer är bland annat att Boverkets förmodade befolkningsökning är osäker, att det stora antalet industrilokaler och fritidshus som görs om till bostäder inte räknas med i prognosen samt att hushållens storlek i Sverige förväntas bibehållas. I snitt bor vi 1,8 personer i ett hushåll. Det är bland de lägsta i Europa och enligt Wallström talar mycket för att den siffran kommer höjas.

Stjärnmäklare: Bostäder i Stockholm kan bli hur dyra som helst

Just nu byggs det väldigt många bostäder i hela Sverige, nivåer som inte setts på flera år. Det är inte bara positivt, enligt Wallström. Rapporten slår fast att det ökade utbudet av bostäder väntas bidra till att dämpa prisuppgången i närtid och öka riskerna för en mer markerad nedgång på sikt.

Betyder det att den höga bostadstakten bidrar till att bostadsbubblan i Stockholm spricker?

– Det är absolut en av flera omständigheter som skulle kunna bidra till det. En fortsatt hög byggtakt, samtidigt som Riksbanken höjer räntan och Finansinspektionen vidtar fler åtgärder för att minska skuldsättningen, skulle verkligen göra att bubblan riskerar spricka.

Vad tror du om framtiden på Stockholms bomarknad?

– Just nu är det inte någon risk. Räntan tycks förbli låg och så länge räntenivåerna är som de är kommer det vara billigt att ta bostadslån och bo i Stockholm.