Priserna på bostadsrätter går ner i Stockholm. Foto: Mostphotos

Bopriserna i Stockholm fortsätter att backa

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att dala. I november backade bostadsrättspriserna i Stockholm med tre procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det gör att priserna nu är lägre än för ett år sedan. "I Stockholmsområdet är nu samtliga tidsperioder på minus".

  • Publicerad 06:30, 14 dec 2017

Höstens vikande trend på Stockholms bostadsmarknad fortsätter. Nya siffror som idag presenteras av Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i både staden och länet backade med tre procent i november.

Den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna sjunkit med totalt fem procent i centrala Stockholm och fyra procent i länet. Samtidigt ligger årsutvecklingstakten i Stockholms stad på minus två procent, vilket innebär att priserna nu även är lägre än de var året innan. I länet är de fyra procent lägre, enligt siffrorna.

– Nedgången på bostadsrättsmarknaden fortsätter. I Stockholmsområdet är nu samtliga tidsperioder på minus, säger Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Villorna backar

Även villamarknaden fortsätter att skaka, om än inte lika dramatiskt. I november sjönk villapriserna i länet med två procent samtidigt som de nu backat till plus två procent i årsutvecklingstakt.

– Det stora utbudet, i form av nyproduktion och successionsbostäder, gör att köparna har mer att välja på och tar längre tid på sig innan köp. Säljarna börjar därför anpassa sina priser till den hårdare konkurrensen vilket pressar priserna något nedåt, säger Hans Flink.

Samtidigt har antalet sålda bostadsrätter minskat i Stockholms centrala delar, vilket även pekar på vissa beteendeförändringar.

– Det tyder på att köparna drar sig längre ut från citykärnorna där priserna är lägre, säger Hans Flink.

"Ren psykologi"

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är det flera faktorer som spelar in i den rådande oron på bostadsmarknaden.

– Den stora skillnaden nu mot för ett till två år sen är att utbudet är högre, försäljningstiderna blir längre och vi har ett förråd av bostäder att välja på. I övrigt finns grundläggande faktorer på plats, precis som förut: Många människor i arbete, låga räntor om än stigande och bostadsbrist. I den andra vågskålen ligger nya amorteringskrav, nuvarande amorteringsregler och ren psykologi, säger hon.

Vad som kommer att hända framöver är det ingen som vet, menar hon. Däremot finns det anledning till eftertanke.

– Det är inte givet att en marknad som bostadsmarknaden går upp upp upp, alla marknader går både upp och ned. Det här är en påminnelse om det, och leder förhoppningsvis till att människor köper bostad för att man tror sig komma trivas och mindre av anledningen att maxa vinsten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Prisförändring bostadsrätter

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, november 2017

Centrala Stockholm

1 mån - 3%

3 mån - 5%

12 mån - 2%

kr/kvm 85 508

Stor-Stockholm

1 mån - 3%

3 mån - 4%

12 mån - 4%

kr/kvm 53 848

Riket

1 mån - 3%

3 mån - 4%

12 mån + 1%

kr/kvm 35 820

Visa merVisa mindre

Prisförändring villor

Prisstatistik VILLOR, november 2017

Stor-Stockholm

1 mån - 2%

3 mån - 2%

12 mån + 2%

Medelpris 5 484 000

Riket

1 mån - 1%

3 mån - 1%

12 mån + 6%

Medelpris 3 047 000

Visa merVisa mindre